Lars&Ivan DAC Fire

Az már köztudott, hogy itt a Szifonon picit az audió világgal is foglalkozunk, legalábbis addig, ameddig némileg az iPhone, vagy adott esetben Apple termékekhez közel áll az adott eszköz.

IMG_0027

Lars & Ivan legújabb terméke egy, az iPhone-nal is remekül működő DAC Fire. Konyhanyelven a DAC egy “hangkártya”, ami jelen esetben sokkal jobb, mint az iPhone-ban lévő, így érdemes vele foglalkozni, ha már van egy valamire való fülhallgatónk.

A legújabb pletykák szerint az Apple elhagyja a jack-csatlakozót, és ezzel minőségi zenehallgatás fele is megnyitja a kapukat, mert a Lightning-csatlakozón keresztül számtalan külső DAC-ot, vagy fülhallgatót csatlakoztathatunk majd. Számunkra ez persze még csak a jövő, mert majd csak szeptemberben kerülnek polcokra az új készülékek – és persze ezek továbbra is csak pletykák.

A Lars & Ivan DAC-FIRE egy külső DAC, amit kényelmesen csatlakoztathatunk Apple laptopunkhoz, vagy bármilyen iPhone-hoz egy átalakító segítségével. Természetesen működik bármilyen PC-vel is, és Windows-zal, de mi Mac-en és iPhone-nal próbáltuk ki.

A DAC-FIRE 96k/44.1KHz és 16/24-bitre képes, ezzel a manapság leginkább használatban lévő felbontásokat le is fedtük. Támogatja a FLAC, wav, aiff, ALAC Apple Lossless formátumokat. USB-n keresztül működik, az OS X rendszerhez nem kell külön driver, miután összedugtuk a géppel, azonnal felismeri. iPhone esetén szükségünk van egy Lightning-USB átalakítóra, de itt is azonnal hallható a különbség.

Miért érdemes DAC-ot használni?

Nyilván felmerül a kérdés, miért érdemes használni külső DAC-ot a beépített jack-csatlakozó helyett, miért van értelme még egy eszközt használni és átalakítót vásárolni hozzá? Ezt röviden úgy kell elképzelni, hogy a Suzuki is megfelelően működik, el tudunk vele jutni a város egyik pontjából a másik pontjába, azonban egy BMW-vel sokkal kényelmesebben tehetjük ezt meg.

IMG_0031

A DAC csak egy láncszem a saját audió világunkban, szükséges hozzá egy készülék, amivel zenét lejátsszunk, egy fülhallgató, amivel a DAC által leadott részletgazdag zenét hallhatjuk, és persze a zene maga, ami önmagában magas felbontású és persze egy alkalmazás, ami képes mindezt megszólaltatni. A DAC-ot a saját USB-je és egy átalakító segítségével tudjuk csatlakoztatni az iPhone-hoz, természetesen számítógép esetén nem kell semmilyen átalakító.

Az elején eléggé szkeptikus voltam, hogy az iPhone-ból a Lightning-csatlakozón keresztül a DAC segítségével el tudok-e érni részletgazdagabb, sokkal jobb hangot. Ilyet még sosem próbáltam, pedig a megfelelő eszközeim már megvoltak korábban.

A kérdés egyértelmű volt, képes-e a DAC-FIRE hallhatóan részletgazdagabb, dinamikusabb zenét eljuttatni a fülembe vagy sem? Röviden: részben igen. Az DAC segítségével hallhatóan jobb minőségben kaptam meg ugyanazt a zenét, mint amikor a jack-csatlakozón keresztül próbáltam.

IMG_0033

Ehhez a párom segítségét kértem, hogy vaktesztet készítsek. 10-10 számot próbáltunk ki, ő is és én is, a számok között pedig véletlenszerűen az iPhone jack-csatlakozóját, illetve a DAC-ot használtuk. Én 10-ből 10-et találtam el, ő pedig 8-at, ami nem kis teljesítmény, mivel egyáltalán nem ismerte, nem kereste a különbségeket, csak azt hallotta, hogy valami részletgazdagabb, vagy dinamikusabban hallható-e. A vakteszt után egyértelmű vált számomra, hogy van létjogosultsága egy ilyen DAC-nak, és nem csak egy iPhone-hoz, hanem bármilyen Apple termékhez.

Érdemes még azt is tudni, hogy a legnagyobb különbség valóban itt hallható – de ha már 96k és 192k között keresünk hallható különbséget, már sokkal nehezebb dolgunk lenne. Tehát ez egy lényeges javulás, ha szeretjük a zenét, mindenképp érdemes kipróbálnunk.

A második fontos szempont az úgynevezett lánc. Ha nincs egy jobb fülhallgatónk, vagy éppen nincs magas felbontású zenénk, akkor nem fogjuk észrevenni a különbséget, így ezeket mindenképp be kell szereznünk először. Mi a VOX lejátszó programot használtuk OS X és iOS rendszeren is, mivel a felhőben tárolja az olykor igen komoly tárhelyet igénylő, magas felbontású zenéket. A VOX-ról már írtunk korábban itt: VOX: zenelejátszó lossless fájlokhoz OS X-re és iOS-re

A DAC-FIRE egy olyan rétegnek készült, akik szeretik a minőségi zenehallgatást, és megvan hozzá az az affinitásuk, hogy ne csak a háttérben hallgassák a zenét, hanem élvezzék is azt. Beépített mikrofont is tartalmaz, hogy egy Skype, vagy egyéb VoIP híváshoz se kelljen külön fül- vagy fejhallgatót elővenni, sőt, külön mikrofon csatlakozó aljzattal is ellátták, hogy még jobb minőségű mikrofon csatlakoztatásával magas minőségben digitalizálhassuk mindazt a hangot, amit csak szeretnénk. Ilyenkor a konverter fordítva működik, azaz az analóg hangból készít Hi-Res digitális audio fájlt.

TOVÁBB A MUZIX WEBSHOPBA

szifon.com

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Érdekel a téma?
Csatlakozz a beszélgetéshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük