GGMM M3 prémium vezeték nélküli Bluetooth audió rendszer

Kétségtelen, hogy admin kolléga engem is megfertőzött a prémium zenehallgatás igényeivel és elvárásaival az elmúlt hónapokban. Mivel több mint 15 évig versenyszerűen zongoráztam, valamint iskolás koromban kiemelkedő zenei oktatásban volt részem, ezért igencsak élvezem, hogy belecsöppentem ebben a világba.

m3

A prémium zenehallgatásról szóló cikksorozatunkat legutóbb a Lars & Ivan HA–1 mini erősítővel és a Harman Kardon Aura hangszóróval fejeztük be. Én most a második, azaz a hangfalakról szóló részt fogom gyarapítani a GGMM M3 hangrendszerével.

Az elmúlt több mint egy hónapot a GGMM M3 vezeték nélküli hangrendszerével töltöttem úgy, hogy mindennap legalább 1–2 órát aktívan hallgattam olvasás vagy könnyed munkák közben, tehát úgy, hogy tudtam is figyelni magára a zenére és nem csak a háttérben zümmögött valami.

Mi is a GGMM?

A GGMM márka 2001-ben indult, mint egy kis design studió, majd 2008-tól vált teljesen különálló márkává. Mivel jelenleg sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a termékeik minőségére, mind hang, mind pedig anyaghasználat tekintetében, mint marketingre, ezért viszonylag “alacsonyabb” áron tudnak sokkal nagyobb értéket teremteni és nyújtani.

1-150R514412X34

A GGMM két legjelentősebb hangfala az M3 és M4, melyek között a legnagyobb különbség, hogy bár mindkettő vezeték nélküli rendszer, az M4 beépített akkumulátorral is rendelkezik, így valóban egy hordozható hangszóró. A névleges teljesítményüket tekintve pedig teljesen azonosak.

Design

A GGMM M3 tervezése közben a mérnökök fő célja az volt, hogy egy időtálló kinézetet alkossanak, amely inkább a régebbi, hagyományos hangfal kinézeten alapul. Tehát a kinézet is a hangot helyezi előtérbe, hiszen nem akarják, hogy a hangfalat nézegessük és az elvonja a figyelmet a legfontosabb dologról, magáról a hangról.

02_c

Anyaghasználat tekintetében a hangfaldoboz igazi fából készült, amely sokkal jobban elnyeli a felesleges zajokat és jóval kevésbé rezonál, mintha egy fém ház lenne. Azonban mivel a fa egy sokkal kényesebb és minőségibb anyag, ezért sokkal kevesebbszer használják a versenytársak, hiszen műanyagot és a fémet használni sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás.

Maga a hangszóró membrán pedig kevlárból készül, a dinamikus közép és magas hangtartományok elérése érdekében.

Az anyaghasználat minőségét csak még tovább emeli a készülék oldalán található bőrborítás és az előlapon használt extrudált alumínium, szálazott felületi megmunkálással.

02_d

Mikor először kicsomagoltam a hangfalakat, nagyon meglepett a súlyuk, hiszen sokkal könnyebbnek gondoltam őket, ez is jól mutatja, hogy egy prémium termékkel van dolgunk.

Ahogyan az előbb is említettem, minden, a designt érintő döntés egyetlen célt szolgál, a kitűnő hangminőséget, tehát térjünk is rá egy hangszóró esetén a legfontosabb dologra, magára a hangszóró hangjára.

Vezeték nélküliség

Mielőtt alaposabban belemennénk a hangminőségbe, nagyon fontosnak tartom, hogy tisztázzuk, pontosan mit is jelent a vezeték nélküliség fogalma az GGMM esetén.

Magát az M3-at háromféleképpen tudjuk megszólaltatni: Wi-Fi-n, Bluetooth-on és AUX kimeneten keresztül. Ezek közül a legfontosabb a Wi-Fi, aminek használata esetén két opció közül is választhatunk. Az egyik, hogy a hangszóró csinál saját Wi-Fi hálózatot, amelyre csatlakozva tudjuk kiküldeni az adott zeneszámot, a másik, sokkal fontosabb funkció, hogy az M3 közvetlenül csatlakozik az otthoni routerünkre és így közvetlen internetcsatlakozással is rendelkezik.

Ennek a funkciónak gyakorlati haszna akkor mutatkozik meg igazán, mikor például Spotify zenelistát hallgatunk, amely automatikus tud tovább folytatódni anélkül, hogy bármelyik sugározná az adott zeneszámot, azaz a hangszóró és a Spotify között közvetlen kapcsolat van az internetelérésnek köszönhetően.

Esetünkben azonban a legfontosabb, hogy a Wi-Fi-nek köszönhetően akár 192kHz/24bit, azaz  Hi-Res minőségű számokat is tudunk hallgatni a hangszórón vezeték nélkül, amelyhez persze elengedhetetlen egy jó minőségű Wi-Fi, de már egy középkategóriás routerrel is el tudjuk érni ezt a felbontást.

Hangminőség

A hangminőségről szóló részt mindenképp két részre kell osztanom.

Az első eset, amikor egyetlen M3 hangószót vásárolunk és azt magában hallgatjuk. Ebben az esetben picit dobozhangja van hangszórónak, szép, tiszta hangokat hallunk, de nincsen semmilyen “hűha” faktor. Ahhoz pedig, hogy tökéletes legyen hangzás, érdemes egy 12–16 négyzetméteres térben hallgatni.

02_e

A második eset – és itt kezdődik igazán a móka – amikor két M3 hangszórót vezeték nélkül összekötünk, beállítjuk, hogy sztereóban szeretnénk hallgatni őket, kiosztjuk a bal- és jobboldali szerepeket a hangfalak között és leülünk eléjük, velük egy magasságban egy 20–25 négyzetméteres térben. Ebben az esetben olyan dinamikát tud produkálni ez a rendszer, hogy a kollégákkal alig hittünk a füleinknek.

Emlékszem, ahányszor mutattam egy-egy ismerősömnek a hangfalakat, mindig azt kérdezték, hogy “Jó, jó, szépen szól, de honnan jön a mély hang? Hol a mélynyomó?”. Senki sem hitte el, hogy egyáltalán nincs, és csak ez a két kicsi hangszóró szól, mindenki kereste, hogy hol a harmadik hangszóró. Egészen elképesztő mérnöki munka eredménye, hogy milyen minőségű és dinamikájú hangot tudtak egy kisméretű házból kihozni. Ennek megvalósításához egyébként saját belső processzorral és DAC-kal is rendelkeznek a hangszórók.

A specifikációkat tekintve egészen pontosan Realtek Atheros Wi-Fi modul, CSR 4.0 APT-X Bluetooth, Realtek Hi-End DAC chip és DSP, valamint Texas Intsruments nominális 30W-os FET-es erősítő modulok hajtják meg a karbon, vagy kevlár hangsugárzókat.

IMG_1561 IMG_1562

A harmadik eset pedig a multiroom, amikor a lakás különböző helyiségeiben az M3, M4, M9, vagy a most érkező további speakerek is összekapcsolhatóak, megszólaltathatóak egy iPhone-ról, vagy iPadről. Egyszerre akár 20 hangszóró is “felfűzhető így”, tehát valóban tud követni bennünk a zene az egész lakásban minden egyes helyiségben. Ilyet jelenleg csak a Sonos hangrendszere tud, amely árban messze többszöröse a GGMM hangszóróknak.

A GGMM egy teljesen saját iOS alkalmazást is készített a hangszóróihoz, aminek a segítségével tudjuk a hangfalakat az otthoni Wi-Fi routereinkhez csatlakoztatni, illetve zenéinket a hangszórókon megszólaltatni. Ugyanakkor mivel az alkalmazás csak az iPhone-on tárolt zenéket tudja lejátszani, ezért én az esetek többségében a VOX és Spotify alkalmazásokkal használtam, amely gond nélkül működött, mivel a hangszórók teljesen szokványos AirPlay-eszközként jelennek meg mind Mac, mind pedig iOS eszközökön.

IMG_1588 IMG_1589

Az AirPlay-nek köszönhetően gyakorlatilag bármelyik iOS vagy Mac készülékünkről egyetlen kattintással meg tudjuk osztani a zenét még akkor is, ha például egy barátunk vagy családtagunk ugrik át hozzánk, és ő szeretne nekünk egy adott zeneszámot megmutatni.

Meglehetősen sok időt töltöttem el azzal a teszt során, hogy kitapasztaljam, hogyan lehet a lehető legtöbbet kihozni a hangszórókból. Eddigi tapasztalatom alapján a lehető legnagyobb dinamikát és térhangzást úgy sikerült megvalósítanom, hogy egy 30 négyzetméteres szobába helyezem a hangfalpárost, Mac-ről vezeték nélkül, a VOX alkalmazásból szólaltatok meg FLAC számokat. Akusztikus zenéknél, illetve zenekari műveknél döbbenetes, hogy mit tud a hangfalpáros, azonban nekem például rock vagy elektronikus stílusú számok nem igazán tetszettek, bár az egyik kollégának meg pont ezen műfajnál jött át, hogy mennyi hang rejlik ezekben a hangszórókban, szóval ez teljesen egyéni preferencia kérdése.

Személy szerint én mindig nagyon hamar elfáradok a zenehallgatástól, azaz hamar eljön egy pont, hogy nem kényelmes tovább hallgatnom az adott hangrendszert, és nagyon elvonja a figyelmemet a munkámról, zavaróvá válik. Ez nyilván egyénfüggő és mindenkinek a füléhez más módon felel meg egy adott hangrendszer, én azonban nagyon meglepődtem, mikor egyszer annyira megfeledkeztem a hangszórókról, hogy egyhuzamban szóltak 7–8 órát anélkül, hogy bármikor azon kaptam volna magam, hogy már fáraszt a hallgatásuk.

Kinek ajánlom?

Az GGMM M3 jelenlegi itthoni ára 99 899Ft. Egy vezeték nélküli hangószóró esetén ez elsőre drágának tűnhet, főleg ha azt nézzük, hogy ebből ugyebár kettőt kell vennünk az ideális hangzás érdekében (bár lehetséges, hogy először csak egyet veszünk és majd néhány hónap elteltével frissítjük a rendszerünket egy új darabbal), azaz már közel 200.000 forintnál járunk. Azonban ha azt nézzük, hogy 200.000 forintért egy vezeték nélküli, prémium, audiofil minőségű sztereó hangrendszert kapunk, akkor már mindjárt más szemmel tekintünk erre az árra.

Csak egy gyors összehasonlításképpen egy B&O PLAY – BeoPlay A8 MarkII, 315.000Ft, egy Bose – SoundTouch® 30 Széria III 189.000Ft, és egyikőjük sem tud olyan térhangzást és dinamikát produkálni, mint két darab GGMM M3.

Összességében tehát azoknak tudom ajánlani a GGMM M3-at, akik szeretnének egy meglehetősen magas minőségű hangszórót vásárolni és belemerülni a prémium audió világába úgy, hogy nem szeretnének folyamatosan a rendszerük frissítésével (új kábelek, új erősítő, új DAC vásárlásával foglalkozni) foglalkozni, hanem szeretnének egy viszonylag könnyen mozgatható és kényelmes, vezeték nélküli rendszert. Térség tekintetében pedig a 25–30 négyzetméteres helységek az ideálisak a két hangszóró számára, azonban teszt közben hallgattam egy 70 négyzetméteres helységben is, ahol igaz közel maximálus hangerőn kellett hallgatni, de gyönyörű térhangzást produkált és gyönyörűen beszólta az egész teret.

A GGMM M3 megvásárolható APR és Telekom üzletekben (MOM Park, Allee, WestEnd, Mammut), valamint a MuzixGroup-nál.

szifon.com / danikorpai

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Érdekel a téma?
Csatlakozz a beszélgetéshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük