DDC Interface megértése

DDC Interface megértése

DDC Technológia előnyei

Bármely DDC (Digital-to-Digital Converter) mögött meghúzódó technológiát úgy a legegyszerűbb megérteni, ha úgy tekint rá, mint a digitális jel „tisztítójára”. Bár ez leegyszerűsített, mégis a lényege annak, amit egy DDC próbál elérni. Nem összekeverendő a Digital Down Converter technológiával, ahol a cél az RF rádiójel megtisztítása és konvertálása. A DDC Interfészek tökéletes megoldást kínálnak a számítógépes forrásból USB-n keresztül érkező digitális jel tisztítására, valamint a jitter és a zaj csökkentésére. A DDC inferfész elküldi a „megtisztított és helyreállított” digitális jelet a DAC-nak. Az új, alacsonyabb jitterrel és zajjal rendelkező forrásjelnek javítania kell a DAC hangzásán azáltal, hogy eltávolítja a forrásjelből a zajt és a feszültség ingadozásból adódó torzításokat.

 

Mi szükség van DDC-re?

Sok zenehallgató kézenfekvő megoldásnak tartja, hogy meglévő sztereó rendszere mellé, vagy csak, mint lehetséges zenei forrást a laptopot vagy asztali számítógépet képzeli el megoldásként. A számítógépes zenehallgatás számos előnnyel jár. Adott a nagy tárkapacitás, az internetes kapcsolatból adódó streamelési lehetőség, a számtalan telepíthető lejátszó megléte. Egy dolgot nem árt szem előtt tartani. A számítógép alapvetően nem zenehallgatásra optimalizált eszköz.

A Jack csatlakozón megjelenő zene számos alapszintű elektronikán áthaladva – leginkább az alacsonyan tartott gyártásköltségnek köszönhetően – kapunk egy hangminőséget, amit fej vagy fülhallgatón hallgathatunk, esetleg tovább vihetjük a Hi-Fi erősítő felé. Ez a hangminőség számos kívánnivalót hagy maga után. Torzítás, gyenge dinamika, kétdimenziós ábrázolás jellemzi ezeket a megoldásokat.

Az alapszintű DAC és a kis költségvetésű erősítő által nyújtott eredmény sok hallgató számára nem jelent megfelelő megoldást. Ilyen esetekre nyújt megoldást a külső USB DAC eszközök használata. Feladatuk a számítógép USB portjáról kinyert digitális adat analóggá történő alakítása a számítógép beépített D/A konverterétől lényegesen jobb minőségben.

Számítógéphez csatlakoztatva eszközünket a kapott hangminőség lényegesen jobb, mint a PC beépített elektronikájából nyert minőség. Mégis számos zavaró problémával szembesülünk a zenehallgatás során. Pattogó hangok, folyamatos búgás, recsegés, ami leginkább két szám között hallható zavaróan.

Mi az ok?

Ezeket a sajátos hibákat minden esetben az USB aljzat okozza. A két lehetséges hibaforrás az un. földhurkok által generált elektromos interferencia és az ingadozó tápfeszültség.

A közös földhurok hatása olyan, mint egy hurokantenna, a közös földelésen lévő alkatrészek hurkot létrehozva antennaként viselkedve összegyűjtik a környezetükben található elektromos interferenciákat. Ezt halljuk búgó hangként pl. a házimozi rendszerünk aktív mélysugárzójából, ha gyengén árnyékolt jelkábelt vezetünk tápkábel mellett. A tápfeszültég ingadozás jellemző az USB aljzatokra, nem minden esetben tökéletes a tápellátásként megjelenő 5 Voltos feszültég, hála a gyenge, alul méretezett tápellátásnak. Ebben az esetben pattogó hang hallatszik a rendszerünkből.

A számítógépes hang korai szakaszában számos problémát kellett megoldani, beleértve a „zajt” az USB-kimenetben. Számos terméket fejlesztettek ki e problémák megoldására. A mobil eszközökhöz nagy hatásfokkal használható pendrive méretű szűrőktől kezdve, mint pl az audioquest JitterBug, vagy a Topping HS01, vagy a frissen megjelent Topping HS02. Ezek az eszközök hatásosak a mobiltelefon vagy laptop és egy hordozható USB DAC közé iktatva.

Mi a megoldás?

Azonban egy több milliós rendszernél más a minőségi igény és más a feladat is. Egy komoly hangrendszer nem csak élvezetessé tudja tenni a hallgatott zenét, hanem rendszertől függően könyörtelenül megmutatja az adott forrás hiányosságait, esetleges hibáit is. Nem véletlenül használnak nagy értékű hálózati zavarszűrős elosztókat, rezgéscsillapítós speciális állványokat vagy az ezoteria határát súroló megoldásokat (Shakti-kő, vagy hangzásjavító varázsfolyadékok). Az tény, hogy egy jó minőségű streaming képes hordozható lejátszó (DAP) is rá tud mutatni ugyanazon felvétel digitális minőségi formátuma és a streamelt verzió közötti eltérésre. Míg az első számos apró részlettel, jelenlétérzettel, 3 dimenziós hangszerekkel operál, addig a streamnél ami szembetűnő, az a dinamika gyengélkedése és a néha kétdimenziós színpadkép. Ezeket a problémákat hivatott orvosolni a DDC Interface zajszűrő technológiája.

Napjainkban az USB-audio hosszú utat tett meg a fejlett USB-kimenetekkel rendelkező dedikált zeneszerverek megjelenésével. Sok jelenlegi DAC galvanikusan leválasztott USB bemenettel, aszinkron USB kialakítással rendelkezik. De a fejlődés nem áll meg, így újabb digitális csatlakozó felületek jelennek meg.

Új változó az egyenletben az I2S

Miről szól ez az I2S kapcsolat? Amikor végre megbirkózott az S/PDIF, optikai és AES csatlakozókkal, akkor most jön ez az I2S dolog. Mi az? A rövid válasz az, hogy ez egyszerűen egy másik módja a digitális adatok továbbításának. A Phillips Semiconductor 1986-ban vezette be az „eye-squared-ess” kifejezést, hogy digitális audio adatokat továbbítson egy komponensen belül. Ebből a csatoló felületből eredeztethető az i2S csatlakozók születése. Hasonlóan a számítógépeken hátul kivezetett SATA aljzatokhoz és a hozzá fejlesztett SATA csatlakozóval rendelkező külső eszközökhöz.

Az elmúlt néhány évben láttuk, hogy az I2S csatlakozók kezdenek megjelenni a digitális komponenseken, mint külső be vagy kimenet. Az I2S belső használatra készült, és nincsenek szabványok a külső kábel csatlakozójára. Ezért az I2S-kapcsolatok HDMI-csatlakozókat, RJ45-csatlakozókat, DIN-csatlakozókat is használhatnak ugyanannak a digitális jelnek a továbbítására. A helyzetet rontja, hogy nincs szabványos „kivezetés” a csatlakozón. A különböző gyártók HDMI bemeneti csatlakozói eltérő tűkonfigurációval rendelkezhetnek. Az I2S csatlakozó használata számos előnyt jelent a fenti hibái ellenére is. Az 2S csatlakozón keresztül hallgatva a zene élvezete és megértése magasabb szintre emelkedik. Mélyebb a hangszín, és jobban elkülönülnek a hangszerek. Nő a jelenlét érzet, a hangszín gazdagabb, harmonikusabb, dúsabb. Az énekhang és a tapsoló hangok természetesebbek és „húsosabbak”. Így egy DDC Interface segítségével élvezhetjük az i2S csatoló által nyújtott minőséget úgy is, hogy a forráskészülékünk nem rendelkezik ezzel a csatlakozóval.

DDC modellek:

LOTOO PAW D1 – Digitális Audio Interfész

A D1 egy egyedülálló digitális interfész, mely szinte minden széleskörben használt operációs rendszerhez tartozó eszközök között átjáást biztosít. Az USB Type-C bemenet által Windows, Mac vagy Android eszközöket csatlakoztat optikai, koax, 3-pin XLR AES/XBU kimenetre csatlakoztatott eszközökkel. Az ADI Blackfin 706 series professzionális DSP és AK8142 chipeknek köszönhetően ez az interfész lehet a tökéletes köztes eszköz a kedvenc lejátszó platformjaid és hangszóróid között. A Lotoo PAW D1 erőteljes ADI Blackfin 706 sorozatú professzionális DSP chipet használ a fő egységéhez. A készülék architektúrája LTOS-ba (Lotoo Operating System) van beágyazva, amely firmware-frissítésekkel támogatja az új frissítéseket és funkciókat. A Lotoo PAW D1 egy AK8142 nagy pontosságú órajel chipet tartalmaz. Független módon, az USB-órajel vagy az SRC interferenciája nélkül valósul meg, hogy bármilyen módon befolyásolja a hangkimenetet. Torzításmentes gazdag hangkimenetet tesz lehetővé.

A Lotoo PAW D1 elülső részén 3 tűs XLR csatlakozó található. Valójában AES / EBU (AES3) kimeneti port. Ez egy szabványos kimeneti port, amelyet nagy felbontású jelek továbbítására használnak professzionális audio eszközök között, beleértve az erősítőket, a DAC rendszereket és a hangszórókat is.   Az AES / EBU kimeneti port mellett a PAW D1 optikai és koaxiális kimeneti portokkal is rendelkezik.

GUSTARD U18 – DDC USB digitális audio interfész XU216 I2S 32bit 768kHz DSD512

Ez a Gustard U18 USB digitális interfész kiváló minőségű kialakítást kínál, amely kiváló teljesítményt és pontos hangvisszaadást biztosít. Az U18 bemeneti pontja egy második generációs XMOS XU216 USB interfész 16 maggal. Az audiojelet egy 200 Mbps-os leválasztó teljesen leválasztja az interferencia kiküszöbölése érdekében. Ezt követően feldolgozzák, szükség esetén korrigálják, és a rezgést egy Altera MAX II CPLD eltávolítja. A rendkívül pontos órajel generálásához az U18 két Accusilicon AS338 oszcillátort használ mindössze 38fs jitterrel és egy Gustard K2 ultraalacsony zajszintetizátort. Sőt, az órák tápellátásáról egy LT3045 lineáris szabályozó gondoskodik, melynek zajszintje mindössze 0,8µVrms. A tápegység egy nagy, egyedi toroid transzformátort használ, amelyet audio használatra optimalizáltak.

Hangkimeneteihez a Gustard U18 Toslink optikai, koaxiális, AES és I2S-t kínál HDMI-n keresztül. Ezen az utolsó kimeneten támogatja a nagy felbontású hangfolyamokat egészen a PCM 32 bites 768 kHz-ig és a DSD512-ig. Ezenkívül az I2S kivezetés 4 módban konfigurálható, hogy alkalmazkodjon a piacon lévő legtöbb eszközhöz. Végül megjegyezzük, hogy van egy MCLK bemenet és egy WCK kimenet a BNC-n.

MUSICIAN AUDIO PHOENIX – Digitális Audio Interfész 24bit 768kHz DSD512

A Musician Audio a Phoenix-szel egy olyan csúcskategóriás digitális interfészt kínál, ami egy igazi technológiai koncentrátum. Célja az audiojelek rendkívül tiszta és stabil átvitele. Csatlakozók bőséges választékával rendelkezik, amely a legtöbb igényt kielégíti, tökéletesen alkalmazkodik az audiorendszerek túlnyomó többségéhez. Ezenkívül támogatja a nagy felbontású audio stream-eket, a lehető legpontosabb és legátláthatóbb hangvisszaadás érdekében. Meanwell kapcsolóüzemű tápegység, STM32F446 USB interfész, OCXO kristályoszcillátor és 24bit 768kHz DSD512 támogatás jellemzi. A Musician Phoenix tápegysége ugyanolyan gondosságot élvez, mint az audio áramkörök, annak érdekében, hogy tiszta és stabil elektromos jelet kapjanak. Tartalmaz egy O-Type transzformátort, amely kiváló minőségű monokristályos rézhuzalból készült.

A Phoenix USB-B bemenete egy szabadalmaztatott high-end USB interfésszel van társítva, egy szabadalmaztatott MCU+FPU STM32F446 chipen alapuló audio megoldással. Ez támogatja a nagy felbontású audio streameket, lehetővé téve a PCM fájlok lejátszását akár 24 bites 768 kHz-ig és a DSD512-ig.

MUSICIAN AUDIO PISCES – Digitális Audio Interfész 24bit 768kHz DSD512

A Musician Audio a Pisces-el (ejtsd: pájszíz) egy olyan csúcskategóriás digitális interfészt kínál, ami egy igazi technológiai koncentrátum. Célja az audiojelek rendkívül tiszta és stabil átvitele. Csatlakozók bőséges választékával rendelkezik, amely a legtöbb igényt kielégíti, tökéletesen alkalmazkodik az audiorendszerek túlnyomó többségéhez. Ezenkívül támogatja a nagy felbontású audio stream-eket, a lehető legpontosabb és legátláthatóbb hangvisszaadás érdekében. Meanwell kapcsolóüzemű tápegység, STM32F446 USB interfész, TCXO kristályoszcillátor és 24bit 768kHz DSD512 támogatás jellemzi.

MUSICIAN AUDIO LEO – Digitális Audio Interfész 24bit 768kHz DSD512

A Musician Audio a Leo-val egy olyan csúcskategóriás digitális interfészt kínál, ami egy igazi technológiai koncentrátum. Célja az audiojelek rendkívül tiszta és stabil átvitele. Csatlakozók bőséges választékával rendelkezik, amely a legtöbb igényt kielégíti, tökéletesen alkalmazkodik az audiorendszerek túlnyomó többségéhez. Ezenkívül támogatja a nagy felbontású audio stream-eket, a lehető legpontosabb és legátláthatóbb hangvisszaadás érdekében. Meanwell kapcsolóüzemű tápegység, STM32F446 USB interfész, OCXO kristályoszcillátor és 24bit 768kHz DSD512 támogatás jellemzi.

One thought on “0

  1. Hiánypótló, de nem “túltolt technikai cikk”, köszönöm, sokat tanultam és még élveztem is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Previous post Lypertek PurePlay sorozatú TWS fülhallgatók
Next post Headphone Audio – személyes zenehallgatás
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com