GUSTARD R26 A DAC

GUSTARD R26 A DAC

A Gustard R26 gyártója egyike azoknak a neveknek, akik az évek során erős vonzerővel bírnak az audiofil szektorban. A Gustard (ejtsd: „Goos-tard”) valójában a Shenzhen Geshide Electronics Co., Ltd. bejegyzett védjegye, amely egy széleskörű elektromos készülékeket gyártó cég, amelynek székhelye Shenzhenben található. Már jópár éve jelen vannak a Hi-Fi világában, számos remek asztali audio készülékük vált népszerűvé a Streaming centrikus zenehallgatók között. Ez elsősorban a fejhallgató-erősítőket, a DAC-okat, valamint az órajel generátorokat és újabban integrált Interface eszközöket foglalja magában. Kiemelt együttműködő partnere az amerikai ESS vállalatnak és a “SABRE DAC chip” alapú megoldásaik messze kiemelkednek a hasonló fejlesztések közül.

Az eddigi zászlóshajó Gustard X26 Pro továbbfejlesztett változata a most bemutatásra kerülő Gustard R26 R2R DAC. Az R26 a vállalat első olyan DAC-ja, ahol az ESS 9038 PRO chipeket teljesen szimmetrikus konfigurációban működő ellenálláslétrákra cserélték. Így az R26 R2R architektúrát használ, válogatott diszkrét komponensekkel és tökéletesen optimalizálva, hogy kivételes hangteljesítményt nyújtson. Két ellenállás tömb használatos – egy-egy minden csatornához – teljesen szimmetrikus konfigurációban.

Gustard R26 megjelenés

A Gustard R26 a gyártó új, letisztult, elegáns formavilágát kapta, CNC gépi megmunkálással, alumíniumból készült vázzal, szaténfekete  és ezüst színvariációban. Az előlap erősíti a letisztult hatást a minimalista tervezéssel. Balról jobbra haladva egy bekapcsológomb, monokróm OLED kijelző, majd egy multifunkciós potméter/vezérlőgomb található mindössze az előlapon. Az építési minőség kiváló, nincsenek éles sarkok vagy durva élek. A masszív, rezgéscsillapító lábak nem rontják a készülék elegáns megjelenését.

A hátlapon megtalálható az összes szokásos be- és kimenet (optikai, koaxiális és USB), beleértve az AES és I2S HDMI csatlakozókat is. Külső antennával ellátott nagyfelbontású Bluetooth kapcsolat és LAN bemenet is rendelkezésre áll. Külső 10 MHz-es órajel bemenet is rendelkezésre áll annak ellenére, hogy az R26 kiváló minőségű belső oszcillátorokkal rendelkezik.  A számos digitális bemenet kiszolgálásához a gyártó a saját kínálatában szereplő Gustard U-18-as DDC interfészét ajánlja. Szimmetrikus és aszimmetrikus analóg kimenetek állnak rendelkezésre azzal a plusz előnnyel, hogy egyidejűleg csatlakoztathatók anélkül, hogy a hangminőség romlana.
A hálózati kábel cserléhető, így adott a lehetőség magasabb minőségű hálózati kábel használatára.

Bemenetek:

USB-C (csak Firmware frissítéshez)
USB-B (PCM 32 bites 768 kHz-ig, natív DSD DSD512-ig, DSD DoP DSD256-ig)
RJ45 (PCM 32 bites 768 kHz-ig, natív DSD DSD512-ig, DSD DoP DSD256-ig)
I2S (HDMI) (PCM 32 bites 768 kHz-ig, natív DSD DSD512-ig, DSD DoP DSD256-ig)
AES/EBU (PCM 24 bites 192 kHz-ig, DSD DoP DSD64 MQA -ig)
Coaxial (PCM 24 bites 192 kHz-ig, DSD DoP DSD64 MQA -ig)
Optical Toslink (PCM 24 bites 192 kHz-ig, DSD DoP DSD64 MQA -ig)
Bluetooth 5.0 (AAC, SBC, aptX, aptX LL, aptX HD, LDAC)

Kimenetek:

Hagyományos sztereo RCA (kimeneti szint: 2,5 Vrms fix hangerő, kimeneti impedancia: 100Ω)
Szimmetrikus sztereo XLR (kimeneti szint: 5 Vrms fix hangerő, kimeneti impedancia: 100Ω)

Hálózati protokoll:

Roon
AirPlay
UPnP

Gustard R26 felépítése

Diszkrét R2R

A Gustard DAC-R26-ban használt R2R DAC nagy pontosságú ellenálláskapcsolásra támaszkodik a digitális-analóg átalakítás végrehajtásához. A Delta-Sigma DAC-hoz képest az R2R tisztább és természetesebb hangzást kínál. Drágább és igényesebb kivitel, de összehasonlíthatatlan teljesítményt nyújt.

Szinkron óra technológia

Ennek a technológiának az az elve, hogy a forrásórát csak frekvencia referenciaként használják. Az ultraalacsony zajszintű K2 modul által biztosított szinkronjel ezután a forrásóra cseréjére szolgál. A forrásórajelet ezért elhagyják, és a DAC csak a rendkívül pontos femtoszekundumos órát használja, ezért az átalakítást nem befolyásolja a forrásóra. Ez az architektúra tehát lehetővé teszi a jitter jelentős csökkentését.

LPF

A Gustard DAC-R26 LPF aluláteresztő áramköri paraméterei finoman optimalizáltak. Az integrált áramkörök helyett különálló alkatrészek használata lehetővé teszi az egyes elemek független beállítását a legjobb működési feltételek elérése érdekében.

Hálózati kapcsolat

A DAC-26 az RJ45 portjának köszönhetően hálózati csatlakozási lehetőségeket kínál. Támogatja az UPnP, AirPlay és Roon Bridge protokollokat. Lehetővé teszi, hogy élvezze a hálózati eszközökön tárolt zenéit.

Bluetooth 5.0

A DAC-26 hálózati csatlakoztathatósága mellett Bluetooth 5.0 vevő chippel is fel van szerelve. Ez lehetőséget kínál arra, hogy távolról, közvetlenül okostelefonjáról vezérelje a zenelejátszást.

XMOS USB interfész

Egy másik kiváló minőségű alkatrész a DAC-26-ba ágyazva, az USB XMOS interfész. Ez lehetővé teszi számára, hogy az USB bemeneten keresztül nagy felbontású hangfolyamokat dekódoljon egészen a PCM 32 bites 768 kHz-ig és a DSD512-ig.

A Gustard R26 belső felépítése 3 egységre tagolt, amiket vastag árnyákoló lemezek választanak el. Mindent kettős mono konfigurációban építettek fel, mintha két DAC tükrözött szimmetriája lenne egyetlen házban.

Az első modul a tápellátásért felel. Itt két árnyékolt és tokozott 50 W-os lineáris transzformátor látható. Az egyik transzformátor az analóg, a másik pedig a digitális részt táplálja.

A második modul a vezérlő elektronikát tartalmazza. Itt az időzítést egy Clock szintetizátor vezérli, egy meglehetősen nagy femto-másodperces kristályóra segítségével. Az előd,  X26 PRO-hoz hasonlóan az R26 Discrete is egyedi tervezésű ultraalacsony zajszintetizátort használ, amelyet a gyártó K2-nek hív. (Nem összetévesztendő a JVC által 1987-ben kifejleszett K2 megoldással, ami egy információfeldolgozó technológia, amely javítja a digitális hangforrások hangminőségét), és egy jitter-csökkentő architektúrába integrálták. A K2 akár belső femto-másodperces órájával, akár külső 10 MHz-es óráival, például C16-os vagy C18-as generátoraikkal tud működni. Az egyedi készítésű órajel generátorok és szintetizátorok (PLL) olyan berendezések, amelyek általában jelentős befektetést igényelnek.

A középső modulban az órajelrendszeren túl a Nichicon Gold Tune KG kondenzátorok segítségével egy túlméretezett teljesítményszűrő is található, amelyet kifejezetten audio alkalmazásokhoz terveztek. A vezérlő egység előtt és után van egy feszültségszabályozási szakasz, amely tovább tisztítja az áramellátást. A második és a harmadik modul között találhatón egy függőleges áramköri kártya, amelyet Gustard CPLD-nek vagy Complex Programmable Logic Device-nek nevezett el, amely a Streamer/Renderer-nek, a digitális vevőnek (XMOS XU-216), a Bluetooth chipkészletnek, az órajel kezelésnek ad helyet.

Az utolsó, harmadik modulban egy tökéletesen elrendezett R2R ellenállás létra kapott helyet, amit egy Altera MAX II FPGA segít. Végül, de nem utolsósorban látható egy teljesen diszkrét kimeneti (LPF) fokozat is.

Gustard R26 menü

Az R26 menürendszere a potméter közepén található gomb hosszan történő nyomásával érhető el – vagy értelemszerűen a mellékelt távvezérlő segítségével.

Az alábbi beállítások végezhetők el a menürendszerben:

PCM szűrő 3 pozíció: gyors (alapértelmezett), közepes vagy lassú. A Gustard megkerülte a gyári ESS szűrőket, és az Analog Devices hardveres DSP segítségével kifejlesztette a sajátját. Válassza a FAST lehetőséget a gyorsabb és részletesebb hangzáshoz, a MID lehetőséget a lekerekített hangzáshoz, amely egyensúlyban tartja a zeneiséget, vagy válassza a SLOW lehetőséget a lágyabb analógosabb hangzáshoz.

PCM NOS 2 pozíció: KI (alapértelmezett) vagy BE. Kapcsolja be, ha ki akarja kerülni a belső interpoláló FIR szűrőit, amelyek inkább NOS-ként (Non-Over-Sampling DAC) működnek, és az adatfolyamot közvetlenül az R-2R ellenálláslétrára küldik. Ezzel a beállítással az előerősítő funkció nem elérhető, a kimenő jel fix. Kapcsolja ki ezt a beállítást, és újra szabályozhatja a hangerőt.

DSD Direct 2 pozíció: KI (alapértelmezett) vagy BE. Ugyanaz, csak DSD anyaghoz PCM helyett. A hangerőt a rendszer megkerüli és maximalizálja, ha bekapcsolja, ezért ismét ügyeljen a beállítások módosítására előerősítő módban.

Csillapítás 2 pozíció: KI (alapértelmezett) vagy BE. Bekapcsolva körülbelül 10 dB-lel csökkenti a hangerőt. A Gustard a következőképpen írja le ezt a funkciót: „ Ha nincs független előerősítő, a DAC közvetlenül nagy erősítésű erősítőhöz vagy nagy erősítésű aktív hangszórókhoz csatlakozik, így nagyon valószínű, hogy nagy digitális hangerőcsillapítás (például -40 dB) a zene megfelelő hangerőn történő hallgatására szolgál majd, ami nagy hatással lesz a hangminőségre.”

REF óra 2 pozíció: INT (alapértelmezett) vagy EXT 10M (külső 10 MHz). Vagy az R26 belső órajelrendszerét választja – ami már eleve nagy teljesítményű, vagy egy külső 10 MHz-es órajelgenerátort használ, (mint a C16 vagy C18).

Fázis megfordítása 2 pozíció – LETILTÁS (alapértelmezett) vagy ENGEDÉLYEZÉS. Magától értetődően hagyja letiltva.

Fényerő: 8 fényerő-pozícióval rendelkezik, és van egy AUTO funkció, amely egy perc inaktivitás után elhalványítja a kijelzőt.

Gustard R26 Streamer/Renderer

A Gustard DAC-26 az RJ45 portjának köszönhetően hálózati csatlakozási lehetőségeket kínál. Támogatja az UPnP, AirPlay és Roon Bridge protokollokat. Lehetővé teszi, hogy élvezze a hálózati eszközökön tárolt zenéit. Az R26 nem rendelkezik hagyományos értelemben vett Streaming lehetőséggel, így külső zenei szolgáltató által használt applikáció (Tidal, Qobuz, Spotify, Deezer, Amazon Music, Apple Music) telepítésére nincs lehetőség.

Mi az a Roon Bridge?

A Roon Bridge egy szoftvercsomag, amely kiterjeszti a Roon hanglejátszási képességeit otthonában lévő más eszközökre vagy számítógépekre. Windows, Mac OS X és Linux alatt fut, beleértve az olyan egyszerű beágyazott platformokat, mint a Raspberry Pi.

Miután A Gustard Dac-R26 rendelkezik gyárilag telepített Roon Bridge alkalmazással, így az R26 pontosan úgy válik elérhetővé a Roon számára, mintha  a Roon-nak közvetlen hozzáférése lenne az audiohardverhez. Ez lehetővé teszi, hogy otthonában bárhol elhelyezzen hangkimeneteket, ahol Ethernet-kábelt csatlakoztathat, így sokkal könnyebbé teszi a médiaszerver és a hallgatási környezet elkülönítését. A Roon Bridge beállítása után a Roon segítségével kiválaszthatja az új zónájában lejátszandó zenét. A ház körüli többi Roon Audio zónával is összekapcsolható az egyidejű bitperfect lejátszás érdekében!

Mi az az UPnP?

Az Universal Plug and Play vagy UPnP a számítógépes hálózati protokollok egy csoportja, amelynek célja, hogy különféle eszközök egyszerűen, külön konfiguráció nélkül csatlakoztathatóak legyenek egy hálózathoz. A protokollok lehetővé teszik hálózati elemek automatikus felderítését, irányítását és eseménykezelését, olyan nyílt internetes szabványokra alapozva, mint a TCP/IP, az UDP vagy a SOAP; illetve lehetővé teszik tűzfalak és routerek megkerülését NAT segítségével, és az eszközök webböngészőn keresztül való kezelését.

Mi az az AirPlay?

Az AirPlay segítségével vezeték nélkül küldhet át hangot vagy videót iPhone -ról, iPad-ről vagy Mac-ről Apple TV-re vagy AirPlay kompatibilis eszközre. Bármilyen iPhone-ról, iPad-ről, iPod touch-ról vagy Mac-ről streamelhet zenéket.

Gustard R26 vs. Gustard A26

A Gustard A26 az R26-hoz hasonló elrendezést használ, három helyiségre osztva, közöttük vastag árnyékoló lemezekkel. Az R26 Discrete-tel szemben egy túlmintavételező egységgel van dolgunk, amely az Asahi-Kasei Microdevices vagy röviden AKM legújabb és legjobb teljesítményű szilícium lapkáját használja. Az AK4499EX leváltotta az AK4499EQ-t 2022 harmadik negyedévében, mint az eddigi legjobb chip-et. Régebbi, 4 csatornás testvéréhez képest a legújabb szilícium lapka kétcsatornás, ami azt jelenti, hogy a teljesen szimmetrikus jelhez két DAC chipre lesz szükség, és a Gustard pontosan ezt használta az A26-ban. A legújabb szilícium lapkában már nincs belső delta-szigma modulátor, ami azt jelenti, hogy az adott feladathoz további chip-re lesz szükség. Az AKM az AK4191 modulátort ajánlja, mint a legjobb párosítást, amelyet kifejezetten az AK4499EX-hez terveztek.

Egyszerűbben fogalmazva, amire néhány éve egyetlen AK4499EQ chip képes volt, az három különálló eszközbe került, két AK4499EX-be (a teljesen szimmetrikus jelhez), és egyetlen AK4191-be, amelyet prémium delta-sigma modulátorként működik. Mivel minden chip csak a rá osztott feladatot hajtja végre, ezáltal a zajszint és a torzítás csökkent, így a hang minden eddiginél gyorsabb és pontosabb lett.

Konklúzió

A fent felsorol bőséges információ birtokában ki az, aki a Gustar R26 mellett dönt? Mindenképpen az a zenerajongó, aki rendelkezik a megfelelő rendszerrel a nagyfelbontású zenék megszólaltatásához. Lehetőség szerint sok zenét hallgat az internetes Streaming csatornákon keresztül és nem igazán érinti meg a legtöbb hifista dilemmája: AKM vagy ESS chip? A Gustard R26 ésszerű választás ha időtálló készülékben gondolkodunk. Igaz, valódi tudását csak megfelelő környezetben képes kifutni. Értékeli a minőségi külső órajel generátort és a DDC interface itt már alapnak számít. A Streaming képességek kihasználásához elengedhetetlen a Roon ökoszisztéma megléte, így akár bitperfect lejátszás is megvalósítható.

…egészen megdöbbentett, hogy az R26 Discrete milyen technikás, letisztult, határozott és gyors hangzású valójában! Az R26 Discrete több funkcióval is rendelkezik, előerősítő kimenetet és akár Roon/UPnP integrációt is kínál Ethernet bemenetén keresztül. úgy tűnik, hogy az R26 Discrete ismét feszegeti az R-2R technológia határait ilyen megfizethető áron. Bátran merem állítani, hogy ez a legjobb R-2R létra DAC, amit most megvásárolhat 3500 USD-ig…

(SoundNews Magazin)

One thought on “0

  1. Érthető magyarázatok, kívánatos készülék, szimptikus cég, tetszik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Previous post Master Clock megértése
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com