Master Clock megértése

Master Clock megértése

A Master Clock zenehallgatásra gyakorolt hatásánál elsősorban az idő szerepét kell megértenünk. A zenében minden az időről és a szinkronizálásról szól. Gondoljunk csak egy metronómra vagy a dobosra, bármi legyen is az, ami azt a pulzust generálja, amely összhangba hozza a zenét, megőrzi a groove-ot és fenntartja a tempót. Felfoghatjuk ezt „makrószintű” órajelnek.

De van egy egész más órajel, amely szubmikro szinten működik, ha digitális hanggal dolgozik. Valójában a digitális audió egész koncepciója egy éjjel-nappal a háttérben futó órajel, ami mindent a mikroszint alatti szinten tart, és összekapcsolja a digitális audio hardver különböző darabjait. Egy jó órával minden boldogan, szinkronban ketyeg, a hangzás pedig tiszta, nyitott, részletgazdag és pontos.

Rossz órajel esetén a hang zavarossá, homályossá válhat, elveszítheti a részleteket és a sztereó képalkotást; maszatosan hangzanak a dolgok. Még pattogásokat, kattanásokat és egyéb zajokat is hallhat.

A Master Clock működése

Ahhoz, hogy megértsük, miért fontos az órajel, tegyünk egy lépést hátrafelé: a digitális hanggal egy analóg hullámforma amplitúdóját (szintjét) mérjük meg egy adott pillanatban – egy pillanatfelvételt, ha úgy tetszik –, és ábrázoljuk egyesekkel és nullákkal. Ezeket a pillanatképeket mintáknak nevezzük. Ha ezekből a pillanatfelvételekből egy folyamot készítünk, és eltároljuk őket, rögzíthetünk egy hullámformát. Később sorban visszafuttathatjuk a mintákat, hogy többé-kevésbé pontosan visszaállítsuk az analóg hullámformát lejátszás közben.

A DAC-oknál a D/A konverzió csak a másodperc töredékét veszi igénybe, de fontos, hogy meghatározott és rendszeresen ismétlődő időközönként kell mintát venni. Ennek ellenére előfordulhat, hogy az összekapcsolt eszközök nincsenek szinkronban egymással, és problémákat okozhatnak ezen a rövid időn belül. Itt jön be az órajel feladata. Az óra biztosítja az időzítési információkat, és lehetővé teszi a digitális jelek analóg jellé történő visszaállítását a szükséges időben.

Precíziós 10MHz-es master clock - külső óra
A Gustard C18-as nagypontosságú precíziós külső órája az erre alkalmas csatlakozóval rendelkező DAC-ok hangját akár egy kategóriával javíthatja.

Az óra – más néven Master Clock – két dolgot tesz: Először is közli a rendszerrel, hogy mikor kell a következő mintát venni. Másodszor, beállítja a mintavétel gyakoriságát. Ez a sebesség azért fontos, mert ez határozza meg az analóg hullámforma ábrázolásához rendelkezésre álló frekvenciatartományt. Mindez rendkívül nagy sebességgel történik – a CD-minőségű hang mintavételi gyakorisága 44 100 minta másodpercenként. A nagy felbontású hang elérheti a 96 000-et; 192 000; 384 000; vagy akár több millió minta másodpercenként egybites rendszerekkel. Nagyon stabil órára van szüksége a pontosság és a minták közötti távolság fenntartásához ezen a sebességen!

A fő óragenerátornak nagyon stabil időtartammal kell rendelkeznie. Ha a fő órajelgenerátor időzítési periódusa előre-hátra mozog az időben, ezt az időzítési hibát jitternek nevezzük. Az óragenerátor jitterét pikoszekundumban mérik, az időzítési jitter pikoszekundumainak száma pedig az óragenerátor minőségének mértéke. A lehető legjobb hangzás érdekében a legjobb, ha a lehető legalacsonyabb jitter értéke van. A jitter fázistorzulást eredményez, ami jellemzően a magas frekvenciákon jelenik meg, ahol a részletek és a csillogás tapasztalható. Így ez a részletvesztés hatással lehet a képalkotásra sztereó vagy többcsatornás beállításokban. Tekintse úgy, mint a hang „elkenését”.

Master Clock szerepe

Ha a legjobb hangminőségre vágyik, akkor érdemes megvizsgálni a használt óra minőségét. Az önálló audio berendezések a beépített, belső interfészbe épített órára támaszkodnak. Ezek közül sok nagyon jó, de a minőség változó. A magasabb kategóriás audio interfésszel szerelt modellek, mint például a Musician Audio készülékei, a belső, beépített óra referenciaminőségű lehet rendkívül alacsony jitter mellett. A rendszer fejlesztése érdekében fontolóra veheti egy külső, önálló óra hozzáadását is, például a Gustard kínálatából.

Egy külső órajel generátor csatlakozik az audio interfészhez (vagy más digitális eszközhöz) Word clock csatlakozásokkal, jellemzően BNC kábelekkel – a külső óra lesz a „Master” és az órajelet Word óra kimeneten keresztül küldi, míg az audio interfész lesz a „Slave”, és órajel bemenettel fogadja az órajel generátorból érkező jelet. Amit fontos szem előtt tartani: egy digitális rendszerben csak egy Master óra lehet. Ha több eszköz igyekszik az óra mestere lenni, vagy mindegyik a saját belső órájáról fut, akkor a digitális adatfolyamok nem illeszkednek egymáshoz, és kattanásokat, pukkanásokat és torzításokat eredményeznek. Tehát, ha két vagy több digitális eszközt használ, és azok AES, S/PDIF vagy ADAT digitális formátummal vannak csatlakoztatva, gondoskodjon arról, hogy egy darab (a legjobb órával rendelkező, vagy egy külső, önálló óra legyen) a Master, és minden más Slave-ként van beállítva.

Számos olyan mechanizmus létezik, amely rezgést generál a mester órajel-generátorban: a tápegység zaja, az óra oszcillátor topológiája, a kvarckristály rezonátor minősége, az óravezérlő áramkör és az áramköri lap elrendezése. A legtöbb digitális eszköz Master órát használ, amely az alaplapra van integrálva. Mivel az elektronikai alkatrészek sok irányból érkező rezgést kapnak, ez nem jó megoldás. Az áramköri panelen lévő Master Clock generátor frekvenciája instabil és nagy jittert erdményez, mivel ezen a kártyán magas a jel-zaj és a tápegység zaja.

Szinkronizálás külső Master Clock generátorral

Ha több eszközt kell szinkronizálnia a Word órával, használhat külső Master Clock generátort. Ezek rendkívül hasznosak, különösen három vagy több eszköz órajel szinkronizáláshoz.

Csillag konfiguráció

Csatlakoztasson egy BNC-kábelt a külső mesteróra OUTPUT -jából a Slave-eszközök INPUT -jához.

Állítsa a külső főórát Master értékre, az összes többi egységet pedig Slave-re.

Lánc konfiguráció

Csatlakoztasson egy BNC-kábelt a külső mesteróra OUTPUT -jából a BNC T-adapter egyik végéhez.

Csatlakoztassa a BNC T-adaptert a következő eszköz Word Clock IN csatlakozójához.

Csatlakoztasson egy BNC-kábelt a T-adapter másik végétől a lánc következő T-adapterének végéhez.

Amint a lánc elkészült, a legutolsó T-adapteren egy 75 Ohm-os BNC terminál lesz, így a készülékek sorba fűzve helyezkednek el a rendszerben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Previous post Headphone Audio – személyes zenehallgatás
Next post GUSTARD R26 A DAC
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com