Lars&Ivan THA8XP fejhallgató erősítő – csövesre hangolva

Mikor először kézbe vettem ismerősöm Lars&Ivan erősítőjét, meglepve tapasztaltam, hogy belülről világít. Kérdésemre az a válasz érkezett, hogy bizony ez két elektroncső által gerjesztett fény, egészen elképedtem. Mondta, hogy vigyem haza, hallgassam meg, hátha feljavítja a kis AK100 szegényes végfokát és javít dinamikáján.

Hazavittem, meghallgattam, majd másnap bevágtattam a Muzix webáruházba és egy megnyerő úriemberrel beszélgettem egy kicsit a hordozható audiofil világ rejtelmeiről, majd megvettem egy ilyen kis csöves csodát, mert elkápráztatott.

product_tha8xp_p05-800x800_2

A történet ennyi, de be is szeretném mutatni, mit tud, illetve mit ad hozzá a már meglévő hangkeltőnk, lejátszónk hangjához.

Külcsíny
Kissé vaskos, egyebekben mobil telefon nagyságú kiterjedésű szerkezet, fegyverszínben, minimalista design-nal           és kezelőszervekkel. Elő és hátlapján, valamint oldalain nem találunk szinte semmit (na jó egy kis betekintő ablakot, ahol megnézhetjük, izzanak-e a csövecskék).
Tetején középen hatalmas potméter árválkodik, ami egyben a bekapcsoló gomb is, tőle balra és jobbra szimmetrikusan egy analóg 3,5-es jack be és kimenet van, az előbbi „Audio in1” az utóbbi egy fejhallgatót ábrázoló jelzéssel van ellátva. Alul egy micro usb töltő csatlakozó (led fénnyel ellátva, ami töltés közben világít, teljes feltöltöttség esetén elalszik) és egy másik analóg 3,5-es jack bemente található.

product_tha8xp_p01-800x800_2

Belbecs
Az én készülékemen egy kis felirat jelzi, hogy nem a „sima”  THA-8X készülékkel, hanem annak egy felturbózott változatával van dolgunk, amiben Muses02 műveleti erősítő található. Ezt a modellt THA-8XP névvel különbözteti meg a gyártó és igen korlátozott darabszámban gyártja, konkrétan az enyém állítólag az egyetlen darab Magyarországon. A Muses02 egy igen nagy népszerűségnek örvendő műveleti erősítő, külföldi oldalakon akár 60 eurót is elkérnek egy-egy darabért.

tha8x1

Belül a gyártó szerint Raytheon JA6418 típusú két darab elektroncsövecske búvik meg többek között, a többi alkotót nem írnám le, mert kissé hosszadalmas lenne.

10

Viszont a gyártói specifikációra érdemes egy pillantást vetnünk:

Kimeneti teljesítmény 2x180mW (16Ω), 2x22mW (300Ω)
Csatlakoztatható fejhallgatók impedanciája 16Ω ~ 300Ω
Harmonikus torzítás (THD+N) <1%
Jel-zaj viszony >76dB
Frekvencia átvitel 10Hz ~65KHz
Akkumulátor üzemidő 800mAh/ Lithium-ion Polymer / 16-18 óra
Tömeg 150.5g
Méret (HxSZxM) mm 125.6 (H) x 78 (SZ) x 16 (M)

Itt a kimeneti teljesítmény, az üzemidő, a tömeg és a méret a releváns, a többivel én speciel nem foglalkozom, ha számokból építkeznék, valószínű nem ilyen zeneszerszámaim lennének, de én inkább a fülemnek hiszek, mint a bináris számsoroknak.
2×180 mW 16 ohmon nem egy nagy durranás, tehát ne várjunk eget rengető teljesítményt, személyes tapasztalatom azonban, hogy egy 600 ohmos Beyer 880 Editiont is meghajtott a kicsike, tehát 16-80 ohm közötti fejesekkel szerintem nem lesz gond, de mondjuk planárokkal nem biztos, hogy ezt a modellt párosítanám.  Üzemidő derekas, persze ezt is fenntartásokkal kezeltem, de valóban akár 10 órát túllépve is zenélt a kütyü, pontosan nem mértem le, mikor alszik ki egy feltöltés után a bekapcsolást jelző led, tudatva ezzel, hogy energiát kíván a kicsike.

product_tha8xp_p03-800x800_2

Tartozékok
Mérete tehát, mint már említettem hajaz a mobilokra, kissé vaskosabb kiadásban, az összeköttetést két szilikon pánt segítheti, amit a gyártó mellékel egy – az erősítőnél alig nagyobb – papírdobozban.            A doboz további tartalma egy usb-micro usb vezeték, egy rövid és egy hosszabb jack-jack kábel és egy műanyag keret, ami védi a szerkezet hátlapját a karcolásoktól, ha párosítjuk valamilyen lejátszóval.

product_tha8xp_p04-800x800_2

Én természetesen egy AK100 lejátszóval történt együttélés eredményét tudom vázolni, de megnyugodhat mindenki; bármilyen lejátszóhoz csatlakozva hallhatunk hangminőségbeli változást.

tha8x4

Most nem vázolom zenéről zenére, mi is történt, megpróbálom összefoglalni érzékletesen.

Tehát adott egy lejátszó, aminek a hangja kellően részletes, elég jó tere van, de dinamikailag nem tökéletes, ezt többen leírták, sajnos az erősítője a kis mérete miatt nem a legjobb a megfelelően dinamikus zenehallgatáshoz, ezért gyakorta külső erősítő beavatkozást igényel. Tévedés ne essék, ettől nem hangosabbá válik a készülék (egyébként a saját erősítőjével is megsüketíthet egy fülhallgatóval párosítva) hanem a hallgatott zenék dinamikáját, terét, hangszereit növeli meg jó értelemben.

Például hiába volt nagy tere az AK100-nak, a tér szélei „lekonyultak”, nem bírta kihajtani az Angie-t. A THA8XP egy jóval egységesebb, nagyobb, átláthatóbb teret adott neki, a tér szélein is olyan dinamikával amiről eddig csak álmodni mertem. Minden nagyobb lett; a hangszerek, a tér, a dinamika, a jelenlét érzet. A magas tartomány nem úgy változott, hogy több magas hang jelent meg a zenében (ezt nem is szerettem volna) hanem kiszélesedett az a spektrum amiben a hangszerek magas tartománya megmutatkozik. Tehát nem „jobban csilingel” hanem  „teljesebben csilingel”. Azt hiszem ez is szerves része annak amit felbontásnak hívunk, s gyakran hivatkozunk rá, mint nem hivatalos mértékegységre.
Klasszikus zenén a zenekar egyértelműen nagyobb térben, előrébb helyezkedik el előttünk, körbeölel. Külön-külön minden hangszer teste megszámolható, jobban hallható, élettelibb megszólalású. A csövek nagyon jót tesznek a vonósoknak, megszólalásuk teljes, nem hivalkodó, visító, de ettől függetlenül karakteres.
Apropó csöves hangzás…
Itt el kell mondjam, én azon táborba tartozom, akik szeretik hosszan hallgatni zenéiket, azt pedig izgága, harsány zeneszerszámokkal nem lehet megtenni. Ez jól érezhető ezen az erősítőn, vagyis minden inkább puha, mint kemény. Ezáltal viszont nem a részletekbe belemenő, velejéig analitikus erősítőről beszélünk, hanem egy nyugodt, de dinamikus, lekerekített megszólalásról. Néhány embernek ez  a legkevésbé sem aggresszív hang nem biztos, hogy bejön, a mai zenei világ zöme ugyanis nem épp ilyen. Viszont gyakorta előforduló probléma lehet, hogy egy már meglévő játékosunk túl agresszív, ezt pároztatva egy ilyen csövessel, bizony hallhatunk csodát; megnyugodhat a hang, tovább lesz hallgatható a zene.

tha8x3

Jazz-en Hamilton sokkal nagyobb szaxofonon nyomja a jól ismert ütemeket, már azt         érzem szinte, hogy a kiáramló levegő arcomba csap. Diana Krall hangja is betölti a középső szegmenset, nem tudok nem rá figyelni, itt andalgásról, alvásról szó sem lehet, a jól hangzó női orgánum teljes egészében megjelenik.

product_tha8xp_p02-800x800_2

Hogy Weöres Sándor szavaival éljek ez egy „Út a teljesség felé”,  a teljesség ebben az esetben a zenei nirvána, ahol minden hang ott és akkor szólal meg pontosan ugyanúgy, ahogy azt lejátszották.

Ezen az úton segít nekem ez a Lars&Ivan THA8XP fejhallgató erősítő,  fontos szerepet tölt be a zenehallgatás teljesebbé tételében.

 

TOVÁBB A MUZIX WEBSHOPBA

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Érdekel a téma?
Csatlakozz a beszélgetéshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük