MZX Robotics – Oktatási, STEM edukációs robotikai termékek.

Biztosítsd a gyermeked jövőjét, boldogulását, új képességek fejlesztésével!

 

Az 5G telekommunikációs hálózatok elterjedésével néhány éven belül visszafordíthatatlanul új világ köszönt ránk, a 4. ipari forradalom robbanásszerű változásokat hozó időszaka.

Míg ma a fejlett társadalmakban nem tudnánk elképzelni az életünket az elektromosság és a bennünket körülvevő gépek által nyújtott komfort és hatékonyság nélkül, 50-100 év múlva már a robotokra, és az IoT eszközökre gondolnak majd így az emberek.

A 2020-as évtizedben meginduló robbanásszerű fejlődés a robotok, és önállóan kommunikálni képes eszközök hálózatának térnyerését hozza majd magával az élet minden területén, például az önvezető autózást is ide értve.

Bár a nyelvünk még tartalmazza – akár családnévként is – , a fiatalabb generációk már nem tudják milyen munkát végzett a bognár, takács, vagy éppen a suszter. Még ennél is gyorsabban, egy emberöltőn belül fog, ma emberek által végzett munkaterületeken a robotok és az automatizálás korszaka beköszönteni.

Számos, egyszerűbb munkafolyamat vagy éppen sok információ forrásból táplálkozó könnyen algoritmizálható feladatokban veszik át a robotok a munkát az emberektől, ezeket a munkahelyeket, pozíciókat betöltve.

Azonban ezzel párhuzamosan sok-sok új munkaterület nyílik, amelynek ma sok esetben akár még megnevezése sincs, de kötődik majd a gépek, robotok és mesterséges intelligencia kezeléséhez, irányításához, vagy éppen fejlesztéséhez, programozásához.  Csakhogy az erre való felkészítéshez a mai informatikai oktatás kapacitása és lehetőségei világszinten nem elégségesek.

Éppen ezért a megoldás a  jövőtudatos szülők kezében van, nekik kell megtenni azokat a lépéseket, melyek a megfelelő módon és irányban támogatják gyermekeiket. Az informatikai és a kapcsolódó területeken való hatékony képzést azonban nem lehet felnőttkorban kezdeni, hiszen nem könnyen alakul ki ekkor már az a látásmód, amely segítene a problémák olyan megközelítésében, ahogyan az egy számítógép számára is értelmezhető.

Így a megközelítés módszertana, egy probléma feldolgozásának menete már gyermekkorban elsajátítandó, játékos megközelítéssel.

Az algoritmikus gondolkodás képességének kialakítása kisgyermekkortól kezdődően a leghatékonyabb, amikor az agyi szinapszisok még nem teljes mértékben alakultak ki, így az ekkor elvégzett célirányos játék során elsajátítható tudás és kialakuló képességek nem, vagy nagyon nehezen pótolhatóak felnőttkorban.

Ezért is van sok digitálisan írástudatlan, alacsony IT felhasználó a mai felnőtt generációk között, hiszen erre nem volt meg a lehetőségük. Jól láthatóan azonban a digitális bennszülött gyerekek az intuitívan használható okos eszközöknek köszönhetően nagyságrenddel több tudást képesek elsajátítani, anélkül, hogy azt tanulásnak élnék meg.

A kisgyermekkori irányított digitális képzés és az ún. STEM, ( Science, Technology, Engineering, Mathematics) vagy STEAM ( itt még az Art jön hozzá) oktatási metodikák számos természettudományos ismeretet összefüggéseiben értet meg a tanulás hagyományos iskolai értelmezése nélkül.  A STEM fejlesztő eszközök korai alkalmazása rendkívül hatékonyan alakítja az algoritmikus gondolkodás fejlesztését és teszi lehetővé már gyermekkorban a az előttünk álló változásokra való felkészítést.

Ön tudna egy robotot programozni, irányítani? Nos, amennyiben nem ahhoz a csekély kisebbséghez tartozik, amely már ma is képes erre, akkor STEM eszközök segítségével tegye lehetővé gyermekének, hogy megismerje és megértse azt a gondolkodásmódot, amellyel jövő kompatibilis lehet és nem szorul ki a munkaerőpiacról kompetencia hiányában.

Az edukációs robotok

Mindannyian ismerjük és többnyire kedveljük a robotokat filmekből science fiction történetekből, melyek néha csak önjáró gépek, máskor pedig kedves esetlen mesterséges intelligenciával rendelkező robotok, melyek szerepe a kommunikáció, információcsere.

 

Ezt a világot idézik STEAM edukációs robotikai termékeink, amelyek alapvetően négy csoportba sorolhatóak:

 

  • Figurális építőkocka elvű robotok (pld UBTech JIMU termékek)
   • Ismert és/vagy kedves előre definiált formavilágú robotok, melyek lehetnek gépek, vagy éppen akár élőlényeket is mintázhatnak és építőkocka alkatrészekből kell őket összeállítani. A típustól függően egy-, de akár ötféle előre definiált robot is építhető belőlük. Emellett bármi megépíthető, amit a fantáziánk enged. Szervomotorokat, szenzorokat, LED fényeket és akár bluetooth hangszórót is tartalmazhatnak a készletek.
   • Közös bennük, hogy a letölthető ingyenes ( android és IOS) applikáció segítségével könnyedén összeépíthetőek, kockáról-kockára történő kalauzolás, útmutató mentén.
   • A megépített robotok Bluetooth kapcsolattal okostelefonhoz, tablethez köthetőek és az applikáció képességei innentől kihasználhatóak.
   • Mit tud az applikáció – A JIMU robotokhoz fejlesztett applikációk a legnagyobb tudással és széles képességekkel bírnak
    • Használhatjuk akár egy távirányítót a robot mozgatására
    • Blockly programnyelven vizuális programokat, szekvenciákat állíthatunk össze, melyek már igazi programozási ismereteket tanítanak, anélkül, hogy kódolni kellene.
    • Előre elkészített rövid programokat tárol és ezek segítségével hosszabb programok is összeállíthatóak, akár audio tartalmak hozzáadásával.
  • Nem figurális építőkocka elvű robotok ( pld UBTech Ukit termékek)
   • Szabadon kombinálható építőkocka alkatrészek, tananyag szerinti leckénkét összeállítható robotok megépítését támogatja, melyhez nemcsak magyar nyelvű módszertani útmutató tartozik pedagógusoknak, de specifikus applikáció, mely minden leckét támogat egy-egy robot megépítésével. Emellett bármi megépíthető, amit a fantáziánk enged. Szervomotorokat, szenzorokat, LED fényeket és akár bluetooth hangszórót is tartalmazhatnak a készletek.
   • Közös bennük, hogy a letölthető ingyenes ( android és IOS) applikáció segítségével könnyedén összeépíthetőek, kockáról-kockára történő kalauzolás, útmutató mentén.
   • A megépített robotok Bluetooth kapcsolattal okostelefonhoz, tablethez köthetőek és az applikáció képességei innentől kihasználhatóak a leckék tematikája szerint növekvő bonyolultsággal
   • Mit tud az applikáció – Az EDU a Ukit robotokhoz fejlesztett specifikus applikáció, mely a kezdő, haladó és felfedező készletek robotikai építését is tartalmazza
    • Használhatjuk akár egy távirányítót a robot mozgatására
    • Blockly programnyelven vizuális programokat, szekvenciákat állíthatunk össze, melyek már igazi programozási ismereteket tanítanak, anélkül, hogy kódolni kellene.
    • Előre elkészített rövid programokat tárol és ezek segítségével hosszabb programok is összeépíthetőek, akár audio tartalmak hozzáadásával.
    • Szorosan kötődik a tananyaghoz és azt támogatja

  • Edukációs és szórakoztató Humanoid robotok ( Pld UBTech Alpha termékek)
   • Nagy komplexitású humanoid robotok, melyek számos szervomotorjuk segítségével emberi mozdulatsorok utánzására is alkalmasak, amelyek megvalósítása programozással történik.
   • Hangparanccsal vezérelhető fix, vagy szabad utasításkészletes verziók az igény és felhasználás függvényében. A robotok angol nyelven utasíthatóak egyes feladatok elvégzésére és vagy a hangparancsokra való specifikus reakcióra.
   • Széles körű szenzorikával rendelkeznak és több módon programozhatóak, de a vizuális programozási nyelv (blockly) előtérben marad.
   • Akár egyedi PC programozás is lehetséges egyedi szoftverrel.

  • Edukációs célú robotkarok, 3D nyomtatók ( Pld: DOBOT Magician termékek)
   • Ipari pontosságú robotkarok, melyek számos programnyelven programozhatóak, többek között blockly, vizuális programozással is.
   • Számos képességet integrálnak egy készülékbe, cserélhető végszerszámokkal
   • Akár szakképzési-, ipari edukációs feladatok ellátásrára is alkalmasak.
   • Kimagasló műszaki tulajdonságokat elsőosztályú kivitelezés, mégis méltányos árazás jellemzi, hogy oktatási intézmények is széleskörben megengedhessék maguknak.
   • Egy vezérlő szoftver segítségével minden eszköz működtethető az ekoszisztémában ( DOBOT Robotics)

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Érdekel a téma?
Csatlakozz a beszélgetéshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük