Fülhallgatót vagy fejhallgatót vegyek?

Gyakran teszik fel nekem személyesen, vagy találkozom fórumokon a fent említett kérdéssel.
Természetesen a válasz nem egyértelmű, több szempont figyelembe vételével kell döntésünket meghoznunk.

Alapvetően el kell döntenünk,  hol szeretnénk zenét hallgatni, ugyanis a környezet nagyban determinálhatja választásunkat.
Amennyiben utcán is hallgatunk zenét, s nem szeretnénk ha többet hallanánk az utca zajából, mint kedvenc zeneszámainkból, úgy vagy jól izoláló IEM (hallójáratban helyezhető fülhallgató) vagy zárt fejhallgató jöhet számításba. Otthoni zenehallgatáshoz már ajánlok nyitott fejhallgatót is, ám itt is figyelembe kell vennünk, hogy ekkor minden külső zaj beszűrődik, ám nem csak a körülöttünk hallható zajok zavarhatnak minket, hanem zenéink is családtagjainkat, ami a nyitott fejhallgatóknál megszokott jelenség. Tanácsos ezért ezeket a készülékeket elvonultan, másokat nem zavarva hallgatni.

Másik fontos szempont, hogy miről hallgatjuk a fej- fülhallgatóinkat. Telefonos „meghajtás” esetén olyan fülhallgatóval érdemes próbálkoznunk ami könnyen „hajtható”, itt a nagy érzékenységű, kis belső ellenállású (impedanciájú) fülesek jöhetnek szóba elsősorban. Izmosabb telefonok esetén különálló dedikált (nem alaplapi) DAC és OPA (digitális analóg konverter és előerősítő) mellett egyes fejhallgatók is szóba jöhetnek, illetve itt már nem szükséges a fülhallgató értékeire figyelnünk, csak a hangzására, ami persze egyén függő.
Viszont fejhallgatók esetén inkább a könnyen hajtható modelleket ajánlanám, itt sokszorosan érvényes, hogy hiába szól elég hangosan, amennyiben áramerősség függő a meghajtása, ne számítsunk igazán jó eredményre, nem fogja megmutatni igazi énjét.


Sok embernek nem bírja a füle az IEM (köznapi néven agybadugós) fülhallgatókat.
Ilyenkor ajánljuk az un earbud kialakítású füleseket, ekkor nem kell bedugnunk a fülbe a fülhallgató testét, csak a fül első részébe illeszkedik. Hátránya ennek a típusnak a nem megfelelő izoláció és a visszafogott mly hang visszaadás.

Hasznos, ha látjuk a megvásárolni szándékozott modellt, hiszen nem mindegy, egy fejhallgató esetén a hordozhatóság, méret és tárolási lehetőségek. Sokszor találkoztam olyan esettel, mikor a hangzás megfelelt volna az illetőnek, viszont oly nagyok voltak a fülpárnák, hogy nem illeszkedtek megfelelően a fejére, vagy ennek ellentéte, amikor egy fül köré illeszkedő típus olyannyira kicsi párnákkal rendelkezett, hogy nem fért bele a kedves zenebarát füle.
Ezen kívül fontos dolog a pánt szorítóerő, hiszen ha túl nagy rövid időn belül kellemetlenül érezhetjük magunkat, esetleg fájni fog a fejünk, ha pedig túl kevés, akkor könnyen csúszkálhat fejünkön a fejes.

Fülhallgatóknál fontos szempont az illeszkedés, itt elsősorban a fülhallgató testének nagyságát, a vetőcsövet (azt a kiálló részt amire az illesztéket húzzuk) és az illesztéket vizsgáljuk meg. Illesztékek nagy számban kaphatóak egyes típusokhoz (vetőcső mérettől függően), viszont a túl hosszú (vagy épp túl rövid)  vetőcső és a túl méretes fülhallgató test okozhat számottevő illeszkedési problémát,  aminek rövid időn belül ár alatti értékesítés lehet a következménye.

Minden modellre érvényes azonban, hogy mindenképpen hallgassuk meg, próbáljuk ki vétel előtt, sajnos tapasztalatból írom, hogy szinte mindegy, ki mit gondol, mond egy adott modellről, ízlésünk és fülünk felépítése annyira eltérő lehet, hogy ezen esetekben az egyéni preferenciák döntenek nagyrészt.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Érdekel a téma?
Csatlakozz a beszélgetéshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük