Mivel tesztelünk?Tesztek esetében az ezt végző személynek rendelkeznie kell egy olyan eszköz és hanganyag repertoárral ami nagy részben végig kíséri ezen időszak alatt.
Nem tanácsos állandóan változtatni az elemeket, mert teljesen eltérő hangképet kaphatunk, ezáltal megtévesztő lehet a végkövetkeztetés.
Lássuk esetemben, hogy néz ki a felállás.

Lejátszók

alapszint: LG G4 telefon
minőségi szint: Astell&Kern AK100 lejátszó
high-end: AK100 lejátszó + Lars&Ivan csöves erősítő + egyedi összekötő kábel

AK100 - Lars&Ivan tube amp - Jh Audio Angie
Fülhallgatók

középszint: RHA 750
minőségi szint: RHA T20, Westone W30
high-end: JH Audio Angie

jhangie

Úgy gondolom, hogy a zenehallgatás első lépcsőfoka a mindenkinél megtalálható mobil zeneforrással kezdődik, ez pedig a telefon. Ezen alapszinten sokak számára véget is ér a lejátszó rész kiválasztása, ezért tanácsos arra is figyelni tesztjeink során, ők ne érezzék úgy, mintha magas lovon ülve tekintenénk a „sokadalomra”, hiszen ők vannak többségben, az emberek 80-90 százaléka így hallgat zenét.
Itt megjegyzem, hogy ezt felismerték a mobil gyártók is (persze tudták már megjelenéskor, de bizonyos szempontok miatt most érett meg a fejlesztési környezet) és egyre nívósabb készülékekkel jelentkeznek. Ha a fejlesztési ütem ebben a mederben folyik, esetleg gyorsul, kijelenthetjük, hogy 1-2 éven belül korrekt lejátszókat tudhatunk magunkénak a közép és felső mobiltelefon szegmensben.
Minőségi szintet képvisel egy olyan mobil lejátszó forrás, ami semleges, széles hangszínpaddal ellátott karakterrel rendelkezik, ezért sokak számára elhozhatja a zenei nirvánát, persze hozzáértők itt is találhatnak kifogásokat, de ezek nem a zene összességét érintik, többnyire bizonyos szegmensek (részek) lehetnek kifogásolhatók. Sokan audiofil termékeknek hívják őket, de a megnevezés erősen megosztó ezért nem használom.
A high-end gyűjtőszó ebben az esetben olyan készülékeket, készülék együtteseket jelöl, ahol vagy az integrált (egybe épített) lejátszó rendelkezik megkérdőjelezhetetlen tulajdonságokkal, vagy különböző – egyébként nagy tudású és minőségű – komponenseket válogatunk össze, létrehozva ezzel azt a hangképet ami túlmutat az általános zenehallgatási gyakorlaton.

Ezek a kritériumok a fülhallgatókra ugyanúgy vonatkoznak, ám itt minden esetben integrált megoldásról beszélhetünk. A továbblépést itt egyértelműen a meghajtók (driverek, armatúrák) mennyiségének növelésével, finomhangolásával érjük el.

Teszt zenék

J. S. Bach: Piano Concerto (BW 1052) Allegro (Murray Perahia) – klasszikus
Duets (for Ellington – Pedersen, Miller), Sophisticated Lady – jazz
Jan Garbarek: Visible World, Red Wind – jazz
Hamilton, Higgins, Peplowski: Essential best, Smoke gets in your Eyes – jazz
Diana Krall: Quiet Nights – jazz
Cantate Domino: O helga Natt – klasszikus
Ghymes Rege, Tánc – folk
Paul Oakenfold: Tranceport – trance
Two Steps from Hell: Invincible – epic

Fontos követelmény egy zenei anyagnál, hogy jó minőségben, életszerűen szólaljon meg, széles skálán mozgó hang spektrumot öleljen fel, mutassa meg, mit tud az adott eszköz amiről hallgatjuk. Ebből a szempontból sajnos a manapság hallgatott zeneszámok többsége nem mérvadó, ugyanis nem hangszerek szólalnak meg, hanem gépi hangkeltő egységek – többnyire szintetizátor és ehhez kapcsolódó ritmus szekció – amelyek teljesen alkalmatlanok egy termék valós hangminőségének tesztelésére.
Általánosan elmondhatjuk, hogy minél kifinomultabb egy mobil zenekeltő egység, annál kevésbé elnéző az adott anyaggal szemben, sokszor egy gépzene, modern zene kritikán aluli hangminőséggel szól, míg kevésbé magas szintű lejátszó-fülhallgató páros jótékonyan elfedheti a hibákat, hozzáadhat olyan tartományokat a zeneszámhoz, ez által hallgathatóbbnak, dögösebbnek, jobbnak érezzük.
Ezzel semmi baj nincs, vannak ilyen termékeink, ezeknél jelezni fogjuk, hogy nagy általánosságban modren műfajokhoz ajánljuk.

Jazz és klasszikus zenén túl mégis azért tesztelek trance és epic zenével is, mert véleményem szerint érdemes tudni, ismerni a tesztelt termékek ezekkel a zenei műfajokkal alkotott párosítását is. (Basszus visszaadás, mennyire hallgatható, jó mindenes-e az adott termék, „megeszik-e” mindent)

Azt szeretném, ha mindenki megtalálná az adott tesztek alapján azt a terméket, amely a legtöbbet hallgatott zenei stílusaihoz legjobban illeszkedik. Sok ebben a mondatban a leg- előszó, remélem teljesülnek reményeim, ekkor elérte a blog kiindulási célját.

Ehhez kapcsolódik az első és legfontosabb tanácsom; minden készüléket hallgassunk meg vásárlás előtt, ne erőltessünk magunkra olyat, amit nem szeretünk, nem illik hozzánk!

 
Tovább a webshopra: www.muzix.hu

 

 

 

 

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Érdekel a téma?
Csatlakozz a beszélgetéshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük