Miért mobil?

Miért mobil?

Most úgy kéne kezdenem, hogy rohanó világunkban, alapjaiban megváltoztak a zenehallgatás körülményei…

De már hallom a válaszokat; szakítsunk rá időt, energiát, ne zanzásítsunk, igen is a legjobb hangrendszerek a szobai hangfalas rendszerek…és így tovább.

Igen. És nem.

Nagyon sok körülményt kell figyelembe vennünk. Gyakran olyanokat, amelyeket előre nem látunk, tervezünk. Sokunk megszállottan ragaszkodik elveihez, gyakran későn döbben rá, hogy magához a tárgyhoz ragaszkodik, maga a folyamat, a zene élvezete már igen messze van, elhalkult…

Nálam a családalapítás és az ennek folyományaként teret, időt, energiát követelő utód késztetett bizonyos idő után elveim feladására.
Ne porosodjon a rendszer, ha nincs is bekapcsolva. És ha bekapcsolom néha napján, akkor halkítsam, más is van rajtam kívül a lakásban.

A végső lökést a költözés adta. Vidékről fővárosba. Minden más lett, megváltozott. Döntenem kellett, hát döntöttem.

Eladtam rendszerem, felépítettem mobil birodalmam. Itt sem volt az út sima, gyakorta kompromisszumokat kellett kötnöm, vételeim eladásaim közben kellett rájönnöm; nem a kereskedelem a szakterületem, ha így folytatom felkopik az állam. De egyszer véget ért, megállapodtam. S hallgatom a zenét. Akár naponta 4-5 órát is. Buszon, villamoson, tömegközlekedésen. Munkába menet, jövet, míg viszem gyermekem edzésre vagy épp feleségem után tolom a bevásárló kocsit egy hipermarket bevásárló polcai előtt.

Mobil zenehallgató lettem, de nem adtam alább a hangminőség terén. A mobilitás akkora kaput nyitott meg a zenei birodalomban, amiről korábban álmodni sem mertem.

Velem van Bach, Vivaldi vagy Coltrane, Brubeck, Hamilton mindenütt..remélem sokáig együtt maradunk.

És senkit nem zavar mikor kissé feltekerem a hangerőt, ha hallani akarom Ken Peplowski klarinétjának csodás orgánumát….

3 hozzászólás
 1. Paulyk says:

  Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy vidéken lakok és kihasználhatom az általam birtokolt hangrendszert. Viszont nagyon igaz, amit ebben a cikkben olvasta. Imádom a zenét! És nagyon fontosnak tartom, hogy ne csak otthon tudjam az általam kedvelt zenéket hallgatni.
  Imádom ha a tanórák között vagy éppen a zsúfolt buszon csak felrakom a fejhallgatómat és csakis a zenére tudok koncentrálni, nem kell a külvilág zajaira figyelnem, ellazulhatok.
  És ha már szóba jött az általam használt fejhallgató, nagyon nagy dicséretet érdemel a MUZIX csapata, mivel minőségi terméket kaphattam Tőlük! Teljesen elégedett vagyok!
  Köszönöm!

  Válasz
 2. Trepxe says:

  Igazából, ha valaki belegondol, a jelenség nem is kérdés és a fő mozgatórugó az kettős.:

  1. Technológiai fejlődés. Nagyjából mostanra ért el a lapkagyártás arra a szintre, hogy hordozható kütyü méretben is Hi-Res hangot lehessen előállítani ( nem szabad elfelejteni, hogy ez elsősorban számítási kapacitás kérdése)
  2. Generáció váltás. Mostanra az okostelefon vált a legfontosabb zenelejátszóvá amely az Y és Z generációk készségszinten használnak. Egy CD-t, vagy más audio adathordozót valószínűleg a kezükbe sem vennének. Így az okostelefon mindig nálunk van, arról olvasunk, művelődünk, filmezünk, zenélünk. Még jó, hogy a tartozék ipar ráfejleszt és mobillá válik a hifizés.

  Válasz

Szólj hozzá

Érdekel a téma?
Csatlakozz a beszélgetéshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük