Elérkezett a bluetooth korszak?

Elérkezett a bluetooth korszak?

Először kezdeném azzal, mi is az a bluetooth?

Vezeték nélküli jelátviteli technológia.
Ez eddig rendben van, de miért jó ez nekünk, hogyan csalhatunk ki ebből a rendszerből kristálytiszta hangokat?

Emlékszem első találkozásomra egy bluetooth headsettel, persze telefonálásra kiváló volt, de zenét semmiképp nem hallgattam volna róla. Miért?
Mert rettenetes hangminőséget produkált, semmilyen műfajra nem ajánlanám….a gyártók nem is igazán erőltették, otthon is egy rádió frekvenciás vezeték nélküli fejessel hallgattam esténként a televíziót, hogy családomat ne zavarjam.

Telt múlt az idő, el kezdtek szállni a hírek ilyen-olyan bluetooth fülesekről, fejesekről, persze továbbra is legyintettem; egy újabb bőrt akarnak lehúzni a kedves vásárlókról, zenehallgatásra alkalmatlanok ezek.

Aztán a közelmúltban egy barátom fejemre tett egy Sony MDR 1ABT bluetooth fejest….és bizony leesett az állam. Másnap már egy Sennheiser csúcsmodellt próbáltam ki, amit második nekifutásra meg is vettem…én a bluetooth ellenes…

Ebből is látszik, minden folyamathoz, berögzültséghez ragaszkodás mentesen kell hozzáállnunk…

Mi is történt tulajdonképpen?

Először is a bluetooth technológia nagyon nagyot lépett előre.  A különböző generációk (1.0, 2.0, 3.0….4.2) bizony rajta hagyták nyomukat a hangképen, különösen egy majd  20 éves technológiai újítás bevezetése okozott robbanás szerű fejlődést, amit APT-X  kodeknek hívnak.
Ennek a kodeknek a jeltovábbítás mennyiségi és minőségi paramétereire gyakorolt hatását érezhettem, mikor a két fejhallgató elkápráztatott.
A technológia lehetőségeit mutatja, hogy az ezt bevezető (és persze a kodek alkalmazásáért jogdíjat szedő)  céget 2015 augusztusában milliárd dollárokért vette meg a Qualcomm mammutvállalat.

Tehát APT-X…a tecnológiai háttérrel nem untatnék senkit, kis keresgélés után rá lehet találni.
A hatása, azonban – a nagyobb bitráta miatt – egy jóval egységesebb, szélesebb spektrumú, nagyobb térrel és részletességgel rendelkező hangképben nyilvánul meg, ami már igen hallgathatóvá teszi ezeket a szerkezeteket.

Persze én a bluetooth csúcsát hallgattam – ennek megfelelő árazással, hiszen a Sony 100 ezer, a Sennheiser 140 ezer forintot kóstál – de az alacsonyabb szegmensbe is beköltözött az újítás, rendre bukkannak fel újabbnál újabb termékek, így a Muzix kínálatában is találhatunk több bluetooth fülhallgatót és fejhallgatót (Soundmagic BT20) egyaránt.

st80.2

A hangminőségről már írtam, ezt minden kinek hallania kell természetesen, de ami mellett nem mehetünk el szó nélkül az a kényelem, funkcionalitás.

Jó néhány zeneszerető ismerősöm panaszkodik, hogy rendre megzavarja őket egy-egy telefon, ami sokszor a zenehallgatás végét jelenti (DAP kikapcsol, füles kivesz a fülből, telefon felvesz).
Jobb esetben a telefon a meghajtó, de ekkor is ott marad a kábel, ami valljuk meg, körülményessé teszi kissé a mobil zenehallgatás intézményét.

Bluetooth fülesnél, fejesnél azonban nem kell lemondanunk semmiről, egyetlen gombnyomás és beszélhetünk, majd a csevegés végén automatikusan visszakapcsol a korábban hallgatott zeneszámra. Kábel problémáin k nem lesznek, a fülhallgató lábkiosztásáért sem kell aggódnunk (CTIA vs OMTP) a pároztatott készülék pedig állandóan készenlétben marad(hat) megkönnyítve ezáltal napi tevékenységeinket (folymatos telefonálásnál azért jó a mobilitás, esetleg ha használni tudjuk szabaddá vált kezeinket.

bt20.1

Most csak pár előnyt soroltam fel, lehetne folytatni, de azt hiszem bárki számára világossá válhat ezáltal, hogy a bluetooth rendszernek van létjogosultsága, az eladások is azt mutatják, hogy egyre nagyobb kereslet van iránta.

Tehát a válasz egyértelmű:

Elérkezett a bluetooth korszak!

TOVÁBB A MUZIX WEBSHOPBA

2 thoughts on “0

  1. Nagyon egyszerűnek látszó feladatot szeretnék megoldani, de nem sikerűl. Egy Samsung UE55H6800WxxH tipusu smart tv digit audio optikai kimenetéről szeretném a hangot egy sony MDR ZX 330BT fülhallgatón hallani. Vásároltam egy NorStone Bt Transmittert, mely képes Bt jelet adni és venni is. Rendelkezik in és out optikai csatlakozással és aux ki és bemenettel is. A rendszert szabályosan összekötve nem történik meg a párosítás. Nem működik. Próbáltam AUX oldalon is, ott sem megy! Segítséget kérek hozzáértőtől.

    1. Bocsánat, csak most olvastuk…

      A Sony márka BT kapcsolata – vélhetően üzletpolitikai okok miatt – többnyire csak SOny márkához tartozó BT eszközökkel kapcsolódik probléma mentesen. Gyakran tapasztalunk ilyet és kizárólag a SONY márkával!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Previous post SoundMAGIC ST80 – Zenehallgatás sportolás közben.
Next post Illesztékek szerepe a hangképben – egyéni fülmonitorok (CIEM)
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com