SoundMAGIC HP150

A cikk szerzője: Nemes Gábor Bonaventura

Előszó
Számomra az, hogy a márkára rátaláltam teljesen véletlen volt. Igazából nagyon is fenn tartottam az előítéleteimet a márkával kapcsolatosan. Alapjában véve nem is ragadta volna meg a figyelmemet a készülék. Viszont az interneten miközben olvasgattam a Muzixgroup weboldalát, többek között a SoundMAGIC HP150 leírását is olvastam és valami megfogta a fantáziámat. Ez a tétel mondat a webes leírásban található meg, amit idéznék is:

“Erőteljes basszus, természetes hangzás, széles színpadkép”

Szinte az összes cég majdnem, hogy az összes készülékét hasonló töltelékek mondatokkal próbálja meg eladni, hogy az övé a legjobb. Viszont, amit ki is emeltem az nem más, mint a természetes hangzás! Természetes hangzás egy fejhallgatónál? De hát, egy fejhallgató akkor jó, ha dübörög benne a basszus és hangos! (enyhe irónia).

Ekkor gondoltam egyet és úgy döntöttem, hogy utána járok ennek. Utána olvastam a head-fi.org-on magának a márkának. Viszonylag kevés volt róla az információ. Viszont, amit olvastam róla, az mind kielégítőnek tűnt. Ezért fogtam magam és elindultam Muzixgroup magyarországi forgalmazóhoz, hogy kipróbálja. Elvégre a puding próbája az evés.

Mikor beléptem, látható volt, hogy itt valami más, mint a többi cégnél. Olyan érzésem volt, mintha az aymara, netdepo vagy más jól felszerelt magyarországi bemutató teremben lettem volna. Az eladók nagyon kedvesek és segítőkészek voltak! De, elég is erről beszélni tovább, elvégre fajhallgató tesztet szeretnék prezentálni.

Csomagolás

Számomra nem sokat jelent a csomagolás egy fejhallgató esetében. Elvégre az csak azért kell, hogy ne sérüljön meg a benne rejlő “szörnyeteg”. Viszont, aki nem így áll hozzá, sőt, mivel nem egy ismert márka, ezért nagyon sok ember első pillantásra csak a csomagolásból tudja megállapítani, hogy egyáltalán jól szólhat a fejhallgató vagy sem!

Szeretném képeken szemléltetni, hogy mégis milyen a csomagolása a sennheiser hd 558 csomagolásával összehasonlítva. (körülbelül ugyan az az árkategória mind kettő):

1

Első ránézésre a Sennheiser doboza sokkal magával ragadóbb, míg a SoundMagic csak egy tizenkettő egy tucatnak tűnik. Ezen a későbbiekben tényleg változtatni kéne! Akik csak elmennek és doboz és a ráírtak alapján vásárolnak, azok több mint biztos, hogy a sennheiser-t választanák. (emberek nagy százaléka tényleg így vásárol)

2

Hátoldala, számomra még mindig sokkal komolyabbnak érezteti a sennheiser vetélytársát. Viszont, ahogy a képre jobban ránézünk itt, már vannak olyan dolgok, ami mellet nem lehet elsiklani. A HP150 sokkal jobban le van írva specifikációt tekintve, viszont ezt kevés szöveg és körítés mellet. Csak a számok beszélnek. Míg a sennheisernél nagyon szépen le van írva, hogy milyen technológiákat alkalmaznak és ez egyedül álló stb. Erre a SoundMagic azzal tud leginkább rákontrázni, hogy feltűnteti az érzékenyéségt a fejhallgatónak. Hogy mit? Igen az érzékenységét. Lehet, hogy van valami abban, hogy ez nem egy mindennapi fejhallgató. Míg a sennheiser csak a hangnyomás szintjét tűnteti fel. Lehet, hogy van valami, amit a sennheiser el akar titkolni!?!? Mindenesetre ez egy laikus számára fel sem tűnne!

Másik érdekesség, amit találtam. Az az, hogy az egyik oldalán a HP150 csomagolásának van egy diagram Ami mutatja, hogy chanel-enként milyen hangképe van fejhallgatónak. Mi a manó?!?!? Ilyet, csak csúcskategóriás fejhallgatóknál szoktak nyilvánosságra hozni. Rá nézésre sok benne a különbség, meg a “zikzak”. Nem mondanám rá, hogy jó, de miután megnéztem az , ehhez hasonló diagramokat csúcskategóriás fejhallgatóknál rá kellet, hogy jöjjek, hogy nem is olyan rossz a nagy testvérekhez képest.

3

Csomagolás tartalma
Amint sikerült odáig eljutnunk, hogy megvegyük a készüléket vagy teszteljük azt például a Muzixgroup-nál. Utána minden kétségünk eloszlik, mert egy nagy fekete látszólag is prémium készítésű kemény tokos hord táskát látunk, amiről persze nem maradhat le a SoundMagic logó. Innentől kezdve tényleg egy komoly, konkurenssel (Európai nagy márkáknak címezve) találja szembe magát az ember. Letisztult, komoly és elegáns a megjelenése. Hord táska tartalma prémium szóval illetendő. A Fejhallgató egy habszivacsba vágott “V” alakú formába van illesztve. Így minden ütődéstől és rázkódástól védett. Talán csak ő tőle nem:

4

Fejhallgató tartozékaira semmi kivetni valót nem tudok mondani. Egyszerűen úgy jó, ahogy van. Ez azt jelenti, hogy van benne egy 1,2m hosszú fejhallgató kábel, mely, ha nem lenne elég van hozzá egy hosszabbító is. Emellé társul egy jack 3,5 to 6,3 adapter amit nem összedugni, hanem csavarni kell.(mint pl. a sennehiser hd 25-II-nek). És persze van mellé repülőgépes adapter is. Amit utoljára hagytam az a VIP Card. Ilyet utoljára az IBasso DX50-nél láttam. Ráadásul még dombornyomott is. Kellemes meglepetés a belseje a doboznak nem úgy, mint annak a külseje!

5 6

7 8

Egyedüli kivetni való az, hogy a 1,2m-es kábelen a jack csatlakozó nem 90°-os. Cserébe egy olyan fémházas jack plug-ot kaptunk, amit könnyűszerrel újra lehet forrasztani! Aki hosszú távú fejhallgatóban gondolkozik annak ez nem az utolsó szempont!

9

Maga a fejhallgató

Az első nap
Sok mindent még nem tudok és nem is merek állítani! A gyártó is feltűntette, hogy 24 óráig be kell melegíteni a fejhallgató membránjait, ha szeretnénk, azt a teljesítményt megkapni, amit a gyártó feltűntetett a dobozon. Az első 24 óráig kb. 50%-on kell meghajtani a fejhallgatót. Ha azonnal egy halláskárosult rászabadul a fejhallgatóra és instant rádugja az otthoni erősítőre és kipróbálja mi a maximum hangereje, akkor súlyosan károsodhat a fejhallgató “lelke” nem mellesleg még süketebb lesz!

Ami mindenképp megragadta a figyelmemet, hogy telefonról hallgatva, feltűnően elveszíti a dinamikáját a fejhallgató. Pontosabban nem érzem, azt a nagy színpadképet, amit egyébként megfelelő erősítővel megmutatott számomra. Pedig 32 Ohm-os csak, még is, ennek ellenére van “étvágya” a “szörnyetegnek”! Sennheiser hd 25-II basic edition-t használtam előtte és alapjába véve a HP150-t gondoltam helyére. Stúdióban több mint biztos, hogy meg is fogja állni a helyét (erre majd később kitérek). Viszont utcán nincs meg az az érzésem, mint a hd25-nél, hogy csak a zene és semmi más. Egy biztos, ha utcán telefonról hallgatva használjuk halláskárosodásban nem fogunk szenvedni, mert a telefon több mint biztos, hogy nem szolgálja ki az étkét. (pedig Microsoft Lumia 950 XL-lel használtam és kifejezetten jó “zenei” teljesítménye van, ha egyáltalán összefér a telefon s a zenei teljesítmény)

A második nap
Igazából nem nagyon használtam. Egy kis taga csöves erősítőn kb. 40% szólt egész nap. Sok fajta zenét kapott egy playlist-re összegyűjtve.

A harmadik nap
Egy nap várakozás után gondoltam, hogy kipróbálom. Hátha valami történt. Az az igazság, hogy igen történt! Az eddig kicsit szolid középtartomány, elég erőteljes lett. Mondhatnám úgy is, hogy elkezdte a működését az audiophile szériában. Telefonon is kipróbáltam hátha jobban fog szólni. És igen! Meglepő módon nagyon kellemesen kezdet el szólni. Viszont még mindig érzem, hogy telefonon teljesen másképp szól. (más a karakterisztikája, nem annyira dinamikus, kicsit lapos). Úgy néz ki, hogy aki ténylegesen utcára akarja használni annak muszáj lesz valami erősebb hordozható erősítőt is magával vinni a mindennapokban!

A negyedik nap
Semmi különös változást nem éreztem. Megpróbáltam kivezérelni. Alapjába véve jól bírta a gyűrődést. Kezd megfogalmazódni a kérdés a fejemben, hogy stúdióban, vajon hogyan teljesíthet? Nézzük! Kialakítása meg van hozzá. Fejpántja könnyen hajlítható (bár azért ne nagyon teszteljük a határait) és ezért tökéletesen megfelel akár egy füles monitorozáshoz. Kagylói “flexibilisek”Könnyen lehet egy oldali fülmonitorként használni. Zajszigetelése sem rossz, de azért ebben a stúdió nagyjai mögött háttérbe szorul. (pl. egy hd25-II,akg k272 hd-hez képest). Zenei teljesítménye stúdióban lenyűgöző. Ez annak tudható be, hogy ez a fejhallgató valahol a pro és az audiophile kategóriák között van. Egyik sem igazán, de stúdióban nekem személy szerint jobban tetszik, mint a régi fejhallgatóm(sennheiser hd25-II). Kipróbáltuk bass gitárral, elektromos roland dob szettel, hegedűvel, csellóval, és még énekhangot is visszahallgattunk vele. Egyedüli kritériumunk a cselló volt … Valahogy nem szólt szépen, lapos és nem is volt pontos a hangja. Fogalmam sincs, hogy ez minek tudható be, mivel a többi hangszer teljesen pontosan úgy szólt, ahogy annak szólni kellet volna. Sőt mi több, amihez kifejezetten ajánlanám, azok az ütős hangszerek és a billentyűsök. Tökéletes, akár stúdió fejhallgatónak egy Roland dob szetthez (dobolok már csak ezért is állíthatom).

Nagy zene teszt
(csak Flac és WAW amivel teszteltem, sajnos ezekhez sem a csúcs technológiás készülékeim a legmegfelelőbbek)

Teszt rendszer, amire rá volt kötve:

 • MacBook Air (Logic Pro)
 • Behringer MDX 2600 (kompresszor és limiter)
 • Steinberg UR22 (leggyengébb láncszem, de erre “fussa”)

Mike Oldfield – Voyager – The song of the sun

 • Elektromos gitár tökéletesen hallatszik az összes pengetéssel.
 • Ki hallani a stúdióban keletkezett zajokat (sokszor akár még zavaró is lehet)
 • Színpadképe tiszta, kiegyensúlyozott, naturalisztikus.
 • Folk ütős hangszerek teljesen életre keltek (nem csak a bum-bum hallatszik “belőle”)
 • Szerintem mindenki elismeri, hogy Mike Oldfield egy zseni. És ehhez ez egyik legjobb út a HP150-en keresztül vezet, hogy az eddig meg nem értet “zseniket” megérthessük a zene világában.

Mester Tamás – Pillanat – Szabadíts fel

 • Szépen felvett album vagy legalábbis nekem nagyon tetszik, ahogy le van keverve. Másrészt azt az erőt, amit ez a szám közvetít felém, már csak azért is bevettem tesztek közé.
 • Miközben hallgatom, teljes mértékben megkapom azt, amiért szeretem ezt a zenét. Erő, erő, erő!
 • Ami feltűnő, hogy ,olyan, mintha kiemelné a pengetőseket (gitárokat). Nem túlságosan szembetűnő. Nagy valószínűség szerint én sem vettem volna észre, ha nem teszteltem volna a fejhallgatót.

Joe Bonamassa – Dust Bowl – Black Lung Heartache

 • Tökéltes. Ezzel lehet a teljesítményét leírni a HP150-nek
 • Semmi belekötni valóm nincs. Az összes szólam tiszta és kifogástalan.
 • Megfordult a fejemben, hogy eddig miért nem hallottam ennyire sok kis részletet ebből a zenéből eddig. Nem tudom pontosan fejből, hogy milyen érzékenysége van ennek a fejhallgatónak, de az is biztos, hogy mindent lehet hallani felvétel rögzítésékor, hogy mi történt a háttérben.

Seal – 7 – Padedd Cell

 • (Gyermekkorom óta ő a példaképem. Nem csak a zeneisége miatt, hanem az embersége miatt. Sok zenésznek kéne róla példát vennie)
 • Teljesen modern eljárásokkal rögzített stúdió felvétel. Semmilyen “garázs” behatás csak a tiszta zene. Ezt vissza is adja. Fontos, hogy ezt nem színezi ki ezért egy kicsit nyomasztó is lehet annak, aki nincs hozzá szokva az ilyen tiszta felvételekhez.

Julian Calor – Evolve – Sorcerer

 • Nem az én világom az elektronikus zene, de megpróbáltam minél inkább több műfaj közül válogatni.
 • Számomra túl sok a kick bass, meg maga sub tartomány. De a sok tuc-tuc szám már csak erről szól.
 • Mindezek mellet szépen ki lehet venni benne a kis magas hangokat és az összes cincogást hallani.
 • Igaz a dobhártyám a világűr másik oldalán volt a végére, de legalább megmutatta a HP150, hogy igenis vannak benne mélyek is.

Armin Van Buuren – Mirage –Mirage

 • 100%-ban a Mirage elhozta azt a káprázatot/illúziót, amit annak Armin tulajdonított.
 • Itt is hallani a szám vége fele mikor belép a gitár, hogy egy kicsit kiemeli, mint a több sávot, de nem túlzottan. Csak annyira, hogy kellemes legyen. (nekem személy szerint bejön)

Mythos – Purity album végig

 • Tétel tanulás mellet teljesen kikapcsolt, akkor már gondoltam, hogy ezt is elemzem.
 • Az énekhang teljesen előtérbe kerül. Ezt a régi fejhallgatóimmal nem sikerült elérni. Mellesleg a tannoy stúdió monitorokon (na, az megint megérne egy misét) szólt így.
 • Itt bátran ki merem jelenteni, hogy a konkurenseit teljesen lenyomta ebben az árkategóriában!!!!!! Ráadásul úgy, hogy ez az album volt a legtisztább formátumba átkonvertálva, már csak azért is, mert saját kezűleg konvertáltam át analógról(bakelit) mka-ba.

Joe Blankenburg – Vandeta album végig

 • Szépen szólt, nincs belekötni valóm.
 • Picit talán zavaró, hogy hallható benne egy-két felvétel közbeni zaj (valaki pont ezt szereti… én kevésbé)

Apocalyptica – Apocalyptica – Bittersweet

 • Érződik, hogy teljesen nem a vonósok világa a fejhallgató.
 • Élvezhető, de viszonyítási alap kérdése. (Addig nem tudod milyen jó egy BMW-t vezetni, míg csak Trabant-tal repesztesz az országúton)

 

Kialakítása és mindennapi használata

 • Kényelmes viselni, akár naphosszat is!
 • A vertikális forgó tengelye a fejhallgatónak egy picit recseg, Műanyag behatását kelti, de meg lehet szokni. (ezért a pénzért pláne)
 • Fémvázas fejpánt a lehető legjobb. Nem kopik el 1,5-2 év után!
 • Zajszigetelése nem rossz, de nem is annyira jó!
 • Fülpárnái lélegzősek, nem izzad bele könnyen az ember feje.
 • Egyoldali kábel vezetése van (ráadásul baloldalt)
 • Csatlakozója masszív, fémházas, de sima “egyenes” kivitel. Hiányolom belőle a 90 fokos jack csatlakozót!
 • Hord táska mindennapokra nem a legmegfelelőbb, de mondjuk nagyobb utazásokra alkalmas.
 • Kábel nem fog egyhamar megtörni, de ha megtörik, akkor, ha jól láttam jack könnyen újra forrasztható. (lecsavarható a jack fémháza)
 • Két fejhallgató membrán egy fogpiszkálónyi kábellel van összekötve. Biztos az egy oldali kialakítás miatt nem tudták máshogy kialakítani, de biztos, hogy sokkal tisztább lenne a hangképe még ennél is, ha egymástól teljesen függetlenül lennének meghajtva a membránok!
 • Nagy és mindenki hülyének hisz az utcán, de különösebben nem érdekel
 • Design, hát nem egy fantázia dús megvalósítása ez a készülék, de a minőségért cserébe valamit fel kellet áldozni a design oltárán.
 • Összességében a kialakításra 10 pontból 8 pontot adok ********

 

Zenei teljesítménye

 • Audiophile belépő szériájának mondanám, de ugyanúgy megállja helyét akár stúdióban is!
 • Bizonyos vonósok (cselló) nem szólnak szépen. Feltételezem, hogy azért, mert zárt utas a fejhallgató.
 • Tiszta színpadkép
 • Nem megfelelő meghajtással elveszti a dinamikáját (utcára, csak hordozható erősítővel ajánlom) Sajnos nekem sincs hozzá, de erre már nem futotta nekem, de ha másnak van pénze (kb. 120E) egy jó utcai szettet összeállítani, akkor azt sok évig használná az egyszer biztos
 • Gitár (főként elektromos) enyhén kiemelkedik a sávok közül.
 • Billentyűsökhöz és ütős hangszerekhez kifejezetten ajánlom! (teljesen naturalisztikus)
 • Néha túlságosan is pontos a hangképe. Elsőre szokni kell az általános fejhallgatókról áttérve)
 • Stúdióeszközökkel, normális használat mellet és kevésbé normális használat mellet sem sikerült túlvezérelni
 • Összességében a zenei teljesítményre 10 pontból 9 pontot adok *********

Ár érték arány

 • Nincs mit róla beszélni… kevés van a piacon ehhez hasonló minőségű fejhallgató ezen az áron.
 • Még azt is megmerem kockáztatni, hogy a SoundMAGIC HP150 ebben az árkategóriában top 3-ban benne van a magyarországi fejhallgató piacon!
 • Összességében az ár érték arányra 10 pontból 9,5 pontot adok **********(felkerekítettem)

Szerző: Nemes Gábor Bonaventura

TOVÁBB A MUZIX WEBSHOPBA

1 reply
 1. Tulku says:

  Amit én hozzátennék…
  Nálam már ment vagy 70 órát, de szerintem még mindig nem érte el a végleges hangképet. Viszont nagyjából kialakult, persze a kezdetekről nem igazán szeretnék beszélni, mert sokakat elriasztana, de annyit meg kell említsek, hogy ne hallgassuk bejáratás előtt semmiképp, főleg véleményt ne formáljunk róla.

  Zenei világ szerintem rock, metál és modern elektronikus zenéken mutatkozik pozitívan, én klasszikus és jazz műfajokra nem ajánlanám, mert ott karcos.
  Metallicán pl előjönnek pozitívumai mint nagy dinamika, nagy színpadkép, hihetetlen részletesség (!)

  Szerintem a zongorája, szaxija kicsi, keskeny. Hangszerei lehetnének nagyobbak, kivéve a dobot, az egész estét betöltően nagy és minden szegmense kidolgozott.
  Vonósokkal nem bírom sokáig, gitár megy neki. Énekesek sem túl nagyok, de megteszi.
  Alapvetően erőre, dinamikára, agresszivitásra van hangolva, ezt vegyük figyelembe.
  És végtelenül precíz.
  Nagyon háklis mire kötjük, nálam egyedül egy 200 ezer forintos Lars&Ivan erőlködőn hajlandó épkézláb hangjegyeket mutatni, máshol elhúz a hangkép erre-arra, belaposodik.

  Válasz

Szólj hozzá

Érdekel a téma?
Csatlakozz a beszélgetéshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük