Dharma D1000 elektrosztatikus fejhallgató

Dharma D1000 elektrosztatikus fejhallgató

ENIGMACOUSTICS DHARMA D1000

Van valami lenyűgöző az elektrosztatika tekintetében. Az a képességük, hogy a hagyományos dinamikus hangsugárzókhoz viszonyítva relatíve puritán kialakításával hogyan valósítja meg a zenei részleteket. Mindezt páratlan átláthatósággal és fókuszáltsággal. A Quad 57 és a KLH Model Nine a mai napig egy olyan kifogástalan zenei tisztasággal, élő zenére jellemző atmoszférával, térábrázolással rendelkeznek. Ezt a filozófiát követi a Dharma D1000 fejhallgató is.

Mozgó levegő és hang létrehozása.

A Dharma D1000-ben található dinamikus hangszóró kialakítás a legelterjedtebb megoldás, amelyben egy mágnes belsejében csillapítottan lengő tekercs egy (általában kúposan kialakított) laphoz van rögzítve. Ha a tekercsben ingadozó erősségű áram folyik, akkor az megmozgatja a lapot (kónuszt), ami az áram erősségének megfelelően kitér. A hallható frekvenciatartományban (20 Hz – 20 kHz) ezt hangként érzékeljük.

Hogyan csinálja az elektrosztatika?

Ahelyett, hogy a levegőt elektromágneses úton mozgatott lengőtekercs és membrán mozgatná, az elektrosztatikus hangszórók hihetetlenül könnyű filmmembránt használnak elektrosztatikus mezőben felfüggesztve a hang létrehozására. Ez a Dharma D1000-ben is megtalálható membrán, amely vékonyabb, mint egy emberi haj, folyamatosan töltődik egy vezetőképes bevonatnak köszönhetően. Amikor a membrán mindkét oldalán elhelyezett fémes vezetőrácsra hangjelzést adnak, akkor az elektrosztatikus töltési energia és a repulzus mozgatja meg a levegőt és hangot hoz létre.

A könnyű membrán azonnali tranziens választ eredményez, kiváló frekvencia-kiterjesztéssel és mivel ezek az elemek általában szabad levegőn, zárt doboz nélküli kialakításúak. A doboznak köszönhető eltárolt energia megszűnik, a torzítás nagyságrenddel csökken, és a kapott hang figyelemre méltó átlátszósággal és fókuszálással rendelkezik.

SBESL ™ technológia.

A Bell Labs mérnökei, Rice és Kellogg 1923-ban kísérletezettek az elektrosztatikus hangszórókkal. Azonban az újonnan kifejlesztett anyagok és a modern elektronika terén elért teljesítmény és megbízhatóság némileg kiszámítható javulása mellett kevés előrelépés történt. Ez általában a múlt évtizedek technikai merev gondolkodásmódjának eredménye.

Az elektrosztatikus kialakításokban az elem feltöltéséhez szükséges előfeszítési feszültség magas. Ezért ennek a feszültségnek tipikusan külső forrásból kell származnia, például az AC-hálózatból vagy egy akkumulátorból. Az ENIGMAcoustics jelentősen hozzájárult egy intenzív fejlesztési periódussal a technológia a mai kor elvárásainak szellemében történő átültetésébe. Enem elgondolás alapján újratervezte és tökéletesítette az SBESL ™ nevű önálló előfeszítő technológiát, amelyben az elektrosztatikus elemek polarizációs feszültsége magából az audio jelből származik. Ez természetesen kiküszöböli a túlfeszültség előállításához szükséges külső áramforrást, valamint a telepítés további vezetékezésének nehézségét.

Ez egy meglehetősen radikálisan eltérő gondolkodásmód, szembe megy a múltban alkalmazott technológiai kialakításokkal és gondolkodásmóddal.

Az SBESL ™ technológia világos példa arra, hogy új gondolkodást alkalmaznak régebbi technológiákra. A cél az volt, hogy megtalálják a módját, hogyan juttassanak feszültséget egy nem vezetőképes filmre, anélkül, hogy szükség lenne egy vezetőképes bevonásra és hatalmas külső feszültségre. Az ENIGMAcoustics mérnökei kifejlesztettek egy egyedülálló molekulaszerkezeten alapuló elektrosztatikus membránt, amit kombináltak egy állandó töltéssel rendelkező hordozófilmre. Így az állandó töltéssel rendelkező filmrétegnek köszönhetően lehetővé vált a költséges és teljesítményigényes aktív előfeszítő áramkörök teljes megszüntetése, valamint az extra rendszer kábelezésének szükségessége; és ennek eredményeként megszületett az SBESL ™ technológia.

Az ENIGMAcoustics mérnökei felvállalták az elektrosztatikus membránt egy állandó töltésű filmre – ebben az esetben egy egyedülálló molekulaszerkezeten alapuló – és valósággá változtatták. Az eredmény a költséges és teljesítményigényes aktív előfeszítő áramkörök teljes megszüntetése, valamint az extra rendszer kábelezésének szükségessége; és ennek eredményeként megszületett az SBESL ™ technológia.

A külső áramforrás hiányán alapuló technológia magától értetődővé tette a fejhallgatóban történő alkalmazás gondolatát. Így született meg a Dharma D1000 hibrid fejhallgató SBESL™ membrántechnológiával.

Miért a  Dharma D1000?

Más elektrosztatikus fejhallgatókkal ellentétben a Dharma D1000 szinte bármilyen fejhallgató erősítővel működtethető. Az elektrosztatikus fejhallgatók, mint például a Stax, a Koss, a King Sound és mások, külső feszültségforrást igényelnek. Ahhoz, hogy az elektrosztatikus membrán feltöltéséhez polarizáló feszültség jöhessen létre. Ezt a feszültségforrást egy dedikált erősítő kíséri, ami azt jelenti, hogy a fejhallgató “rendszere” tartalmaz egy erősítőt. Ennek eredményeként nincs lehetőség az ön által választott erősítő használatára.

A Dharma a szabadalmaztatott SBELS ™ (önzáró elektrosztatikus) technológiáját használja a külső feszültségforrás és dedikált erősítő alkalmazása nélkül. A csúcsminőségű hangzás valódi szellemében a Dharma barátságos, 26 ohmos impedanciával és nagyon magas 103 dB-es érzékenységgel rendelkezik. Az audiophile minőségű cserélhető kábel lehetővé teszi az egyéni ízlésnek megfelelő kábel használatát akár illesztve a meglévő elektronika csatlakozójához. Legyen az XLR, miniXLR, 4,4mm-es szimmetrikus vagy 2,5mm-es szimmetrikus, mindenki a saját eszközéhez illesztheti a fejhallgatót – persze külön megvásárolva a kábeleket.

Az átgondolt tervezésnek köszönhetően a Dharma D1000-es csatlakozója kompatibilis a Sennheiser HD800-as család kábeleivel.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Previous post iTechDynamic FreeStereo Twins Bluetooth fülhallgató
Next post Lars&Ivan vákuumcsöves fejhallgató erősítő és DAC
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com